Vírusölő szupernövény a torma, mégis keveset eszünk belőle - Miért és hogyan fogyasszuk?

tormika
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb háztartásban a torma csak Húsvétkor, a sonka mellé kerül az asztalra, pedig annyira egészséges, hogy érdemes lenne gyakrabban fogyasztani.

No nem az üvegben kapható, majonézzel és egyebekkel összekevert tormakrémekről beszélek, hanem az általunk frissen reszelt tormáról. A torma a reszelés közben úgy csípi a szemet, hogy legszívesebben búvárszemüveget vennénk. Egyébként nem rossz ötlet, mert a frissen reszelt torma a szembe kerülve irritálja a nyálkahártyát. Viszont ha csak belélegezzük az illatát, a csípősség bár kellemetlen, gyógyít, tisztítja a légutakat és felszakítja a letapadt váladékot. 

Mi a torma?

A torma évelő, lágyszárú növény. Fehér, kívül barnás héjú, úgynevezett karógyökerei vannak, amelyek ellenállnak a legnagyobb hidegnek is. A tormát kezdetben gyógynövényként termesztették, de tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. Az igen erős illata a benne lévő illóolajoknak köszönhető. 

tormácska

Mire jó a torma?

A tormában rengeteg C-vitamin van, ami ebben az influenzás téli időszakban erősen indokolttá teszi a fogyasztását. Az egészségünkre is kedvezően hat antibakteriális és vírusölő hatása révén. Ezen kívül gazdag kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Ha egy egészen keveset fogyasztanánk belőle naponta, akkor fedezné a napi vitaminszükségletet.

Az egyik fő hatóanyaga a mustárolaj, ami fokozza a nyálkahártyák vérellátását. Ha köhögünk vagy egyszerűen csak megfáztunk, fáj a torkunk, akkor érdemes a frissen reszelt tormát mézzel keverni, és úgy bekanalazni. A tormának a lereszelését követően fél napig megmarad a gyógyhatása.

Influenzás időszakban a torma mellett még több olyan zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani, ami szintén jó hatással van az immunrendszerünkre. Amellett, hogy tele van vitaminnal, diétázók, fogyókúrázók is örülhetnek neki, mert a torma kalória- és szénhidráttartalma nagyon alacsony, a rosttartalma viszont magas.

Hogyan fogyasszuk?

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságoknál (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt, a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma étvágygerjesztő hatású. A fiatal torma levele salátába is tehető.

Ha lereszeltük a tormát, locsoljuk meg egy kis citrommal, ahogy az almát is szoktuk, hogy ne barnuljon meg. Utána ízesíthetjük ecettel, cukorral vagy akár majonézzel, illetve főzhetünk belőle krémlevest

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük