Varázsolj karácsonyt az étkezőbe is - Csodaszép teríték az ünnepi asztalhoz

ünnepiasztalcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ne csak az ünnepi fogásokra, az ünnepi asztalra is fordítsunk egy kis figyelmet. Egy díszbe öltöztetett asztal is okozhat hatalmas örömet a családnak - a ráfordított időt és energiát pedig duplán is értékelni fogják.

Nem csak a karácsonyi ajándékot, a karácsonyi asztalt is személyessé tehetjük. A díszítés lényege nem abban áll, hogy veszünk gyorsan egy ünnepi étkészletet, hanem abban, hogy a dekorációt mi készítjük el saját kezűleg, mi találjuk ki, időt és energiát szánunk arra, hogy meglepjük a szeretteinket.  

Készíthetünk olyan dekorációt is, amelynek elemeit készen vesszük és csak elrendezzük őket az asztalon, de olyanokat is, amelyeket száz százalékban mi csinálunk saját kezűleg. Mindkettőre mutatok most nektek példát.

Apró díszek a terítőn

Számtalan apróságot tehetünk a terítőre: vegyünk pár kisebb karácsonyfadíszt, gömböket, figurákat és szórjuk szét őket az asztalon. A dekorkavics is jó választás lehet, este különösen jól fog mutatni, ahogyan a lámpafény visszaverődik róla. Ne feledkezzünk meg a gyertyákról sem, ezek lehetnek egyszerű teamécsesek, de nagyobb tömbgyertyák is, tegyünk egyet belőlük az asztal minden pontjára. A karácsonyfadíszek helyett használhatunk tobozokat is, ebben az esetben egy gyöngyfüzérrel pótolhatjuk a színeket. Arra viszont figyeljünk, hogy az asztal ne legyen túlzsúfolt: a felsorolt dolgokból maximum hármat használjunk egyszerre.

unnepiasztal

Mit tegyünk az asztal közepére?

Az asztal közepére állítsunk egy mini fenyőfát: tegyünk pár fenyőágat egy vázába vagy befőttesüvegbe, majd fújjuk le az üveget ezüst-, arany- vagy hóspray-vel. A fenyőágakat apró díszekkel vagy szalagokkal díszíthetjük. A váza köré szórhatunk diót vagy mogyorót is. A kis "fenyőfánk" nem csak a látványával, az illatával is sikert fog aratni.  

A befőttesüvegekbe nemcsak ágakat, hanem fényfüzért vagy mécsest is tehetünk. Ha fényfüzért teszünk bele, akkor hagyjuk a befőttesüveget a la nature, maximum egy masnit kössünk rá, a sok díszítés eltakarná a fénysort. Viszont ha a mécses mellett döntünk, akkor dekorálhatjuk az üveget üvegfestékkel vagy spray-vel is. Ha havas hatású mécsestartókat szeretnénk, akkor kenjük be a befőttesüvegeket ragasztóval, majd szórjuk be őket cukorral vagy sóval.

fenyfuzer

Teríték

Ha nincsen ünnepi terítőnk, akkor tegyünk egy szép organza futót az asztalra, de akár egy mintás, karácsonyi csomagolópapírból is készíthetünk ideiglenes terítőt vagy futót, legalább nem lesz gond akkor se, ha leesszük vagy leisszuk valamivel.

Egy érdekes, de nagyon kreatív ötlet, amikor a tányért átkötik egy nagy masnival. Ehhez vastag és merev szélű masnit használjunk, annak lesz a legszebb a tartása. Már a tányér "kibontásánál" úgy érezhetjük, hogy elkezdődött a karácsonyi ajándékozás. Az ünnepi tányérokba tehetünk is egy-két kis meglepetést, vegyünk  vagy készítsünk minden családtagnak apró kis karácsonyi figurákat, és ültessük őket a tányérok közepére. 

Nem csak a tányért, az evőeszközöket és a szalvétát is átköthetjük egy masnival. Használjunk spárgát vagy szalagot, tekerjük a szalvéta és az evőeszközök köré,  majd a szalag alá dugjunk fahéjrudat, faágat, magyalágat, bármit, ami nekünk tetszik. Ez a kis csomag az ünnepi asztal éke lehet.

karacsonyiteritek

További ötletek

A DIY hópihék is nagyon szépek lehetnek, ezeket szétszórhatjuk a terítőn vagy beletehetjük a tányérokba. Az elkészítésükhöz bármilyen méretű és színű papírt használhatunk, az interneten nagyon sok sablont és útmutatót találtok. Ezen az oldalon láthattok pár különlegesebb ötletet. 

Filcanyagból is kivághatunk különféle mintákat - többek között az előbb említett hópihét -, tányér- vagy poháralátétnek tökéletes választás lehet. A szalvétával is lehet kreatívan bánni, pár egyszerű lépéssel hajtogathatunk belőle fenyőfát, ehhez itt találtok leírást. 

diygyertya

A végére hagytam az egyik legegyszerűbb DIY ötletet, amely mégis a kedvencem. Vegyünk pár nagyobb tömbgyertyát és egész fahéjat. Pillanatragasztó segítségével a hosszabb fahéjrudakat ragasszuk rá a gyertyára úgy, hogy az egész felületét befedjék. Végezetül kössük át spárgával vagy szalaggal a gyertyát, és készen is van a tökéletes asztali dísz. 

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon