Így lesz varázslatos az ünnepi asztal: 8 ötletet mutatunk, milyen legyen a teríték

atcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ünnepi asztal összehozza az embereket, a finom fogások mellett a terítékre is érdemes hangsúlyt fektetni.

A hangulatos dekoráció megalkotásához nem árt egy kis kreativitás, de nem szükséges mélyen a zsebedbe nyúlni, nézz körül a tavalyi díszeid közt, olykor egy-két apróság is elég.

Mitől lesz szép az ünnepi asztal? Fontos, hogy milyen színeket választasz, és hogy legyél kreatív: bátran helyezz az asztalra gyertyákat, karácsonyfadíszeket, fenyőágakat vagy bájos, téli hangulatot idéző mézeskalács figurákat, házikót, amit akár ki is világíthatsz. Arra törekedj, hogy olyan hangulatot teremts, amiben te jól érzed magad. Igyekszünk inspiráló ötletekkel ellátni, hogy még könnyebb legyen eldöntened, hogy hagyományos vagy rusztikus stílusba öltözteted az ünnepi asztalt.

Színek

Kék

Öltöztetheted az asztalt meleg és hideg színekbe is, ha utóbbi mellett döntesz, a kék legyen hangsúlyos. A kék, kékesszürke és a fehér nagyon szépen mutatnak együtt, ezüst díszekkel kiegészítve varázslatos téli világgá varázsolhatod az étkezőasztalt.

ütct1

Arany

Az arany elegáns választás lehet, igazi klasszikus, de vigyázz, ne ess vele túlzásba. Ha az étkező és a fenyőfa egy helyiségben van, akkor ügyelj rá, hogy a fa és az asztal színei összhangban legyenek, illetve hogy ne legyen túl sok arany mindkettőn.

utct3

Piros

A piros szín használata nagyon népszerű karácsonykor, de nem szabad túlzásba esni vele. Inkább kiegészítőként használd, a terítő, szalvéta és a pohár színében dominálhat, de akkor az étkészlet legyen fehér, és néhány arany apróság is elfér az asztalon, hogy tökéletes legyen a harmónia.

ütct4

Fehér

Ha nem ragaszkodsz a hagyományos karácsonyi színösszeállításokhoz, esetleg a havas tájat szeretnéd felidézni a terítékkel, akkor dobd fel az ünnepi asztalt letisztult fehér étkészlettel, ezüsttel párosítva, így nagyon mutatós lesz.

ütct5

Természetesség

Az étkezőasztal öltöztetéséhez használj bátran fenyőágakat. Az ágak jól illenek a rusztikus, natúr színekkel rendezett asztalon. Lehetsz egyszerűbb, ez esetben fa, csupasz asztalra teríts, vagy használj fehér abroszt. Természetesen díszek is mehetnek az asztalra, az evőeszközöket pedig valamilyen színes szalaggal kösd át, készíts egy masnit.

ütct2

Valami régi

Keresd elő a nagymama régi csipketerítőjét, az étkezőasztalra borítva békebeli hangulatot idéz majd, ráadásul egészen biztosan eszedbe juttatja majd a gyerekkorod szép karácsonyait.

ütct8

Saját kezűleg

Különlegesre hajtogatott szalvéta és házilag gyártott ünnepi díszek is varázslatossá tehetik az ünnepi asztalt, ráadásul a vendégek is értékelni fogják a beletett időt és munkát. Akár mézeskalács figurákkal is feldobhatod a terítéket, vagy papírból kivágott hópelyhekkel.

utct6

Gyertya

Bármilyen terítéket is válassz, a gyertya nem hiányozhat, fényével beragyogja az asztalt. Érdemes a tél egyik jellegzetes fűszerét, a fahéjat is felvonultatni, körbeölelni vele a gyertyát, masnival átkötve nagyon hangulatos és szép lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük