Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Mit rejt e sokat ígérő cím a közel-keleti receptgyűjtemények között?(x)

A Mazel Tov könyv igazi kuriózumként debütált 2018 decemberén a közel-keleti konyhát felölelő receptgyűjtemények hazai palettáján.

A Mazel Tov könyvről egy év távlatából bebizonyosodott, hogy sokkal több, mint színes, képes receptgyűjtemény – leginkább egy különleges gasztro-kulturális kalauz, melyet az alkotók a nagy sikerre való tekintettel az ünnepek előtt második kiadásban idén is megjelentetnek. Ennek apropóján fogtuk ismét kézbe különleges, szövet borítású kiadványukat, és vettük gondolatban előbb a budapesti Akácfa utca, majd a közel-keleti, mediterrán térség felé az irányt.  

Hogyan fonódik össze egy merész álomban a gasztronómia és a kultúra, hogyan lesz ebből sajátos misszió és ugyanakkor sikeres üzleti koncepció, amelyet néhány fiatal lelkesen megvalósít és négy éve folyamatosan fejleszt a budapesti zsidónegyedben? Kik is ők? Mit jelent nekik a Mazel Tov?

Érdekes élettörténeteiket, az étterem és az általa képviselt új fogalom, a gasztrokultúra születésének izgalmas sztoriját és emlékezetes eseményeit ismerheti meg az olvasó, a szereplők elbeszéléseinek és visszaemlékezéseinek alapján. Mindezek azonban egy különleges ízutazás állomásai, amelyeket az étterem legnépszerűbb ételeinek receptjei közé illesztve, életképekkel illusztrálva fűzik egybe a történetet. 

A reprezentatív kötet a mediterrán, a közel-keleti, és ezen belül főként az izraeli konyha sajátos ötvözéséből létrehozott, fúziós ételek leírását, a hozzájuk fűződő hagyományokat közel-keleti gasztro-lexikonnal gazdagítva, étvágygerjesztő fotók sokaságával tálalja. A receptgyűjtemény szerkesztésekor arra törekedtek a készítők, hogy konyhai jártasságtól és felkészültségtől független bárki kedvet kapjon a fogások elkészítéséhez az alapoktól kezdve egészen az összetettebb fogásokig.

A receptek bevezetői számtalan érdekességet rejtenek; megtudható belőlük, hogy miként készítik az autentikus hummuszt Izraelben, milyen legenda övezi a babaganoush receptjének születését, vagy épp miként terjedt el a pastrami szendvics az Amerikába kivándorolt askenázi zsidóknak köszönhetően a tengerentúlon. A közel-keleti konyha a vegetáriánusok fellegvára, nem véletlen tehát, hogy a Mazel Tov receptgyűjteményében külön fejezetet szántak a szerkesztők a húsmentes főételeknek a temérdek vegetáriánus előételt, salátát és ízletes mediterrán levest követően.

Hannukah és karácsony közeledtével ezúttal azokat a fogásokat vettük górcső alá, amelyek bármelyik ünnepi asztalon megállnák a helyüket, így a zöldséges sajttorta, a tépett bárány krémes polentával és csicsókachippszel tálalva, valamint a lisztmentes csokoládétorta került a dobogóra, de a közel 70 izgalmas receptúrából garantáltan talál mindenki kedvére valót. 

Az étterem konyháját és belső terét egyaránt érintő nagyszabású felújítás hamarosan véget ér, így a hamisíthatatlan Mazel Tov élményre vágyóknak a közeljövőben ismét érdemes lesz az Akácfa utcai örök nyár kertje felé venni az irányt - naprakész információkért látogassatok el az étterem Facebook-oldalára.

A receptgyűjtemény magyar és angol nyelven érhető el az étteremben.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon