Tudod melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk! (x)

galiio2

Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el.

Nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet.  Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

Amit csak a pulyka tud

Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, amelynek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle. Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz. 

És még egy jó hír

Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.

gallio

Segíti az anyagcsere-folyamatokat

A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez. 

A foszfor további feladatai a szervezetben

  • Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
  • Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
  • Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.
  • Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.

Receptötlet

Szójaszószos-mézes pulykacomb rizstésztával

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg pulykafelsőcomb-filé
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. méz
  • olívaolaj
  • 1 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 közepes pritamin paprika
  • egy zacskó üvegtészta
  • petrezselyem
  • szezámmag

Elkészítés:

A pulykát apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tálban összekeverjük a szójaszósszal és mézzel és ráöntjük a húsra. Fél órát állni hagyjuk.

Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a gyömbért és fokhagymát, rádobjuk a bepácolt húsokat és szép pirosra sütjük. Közben folyamatosan rázogatjuk. Ezután a húst kivesszük, és a maradék olajon az apróra kockázott pritamin paprikát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk ismét a húst.

Az üvegtésztára forró vizet öntünk, sózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Tálaláskor a tésztára kanalazunk egy adag pritamin paprikás húst, és szezámmaggal, petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Ezt is szeretjük