Voltál idén nyáron “olaszban”?
Ha hiányzik a „dolce vita” életérzés, vagy inkább ételérzés, de idén nincs lehetőséged elrepülni vagy elautózni a nagy csizmához, akkor csapj egy igazi olasz estét és kóstold végig a helyi gasztronómia ínyencségeit. Mindegy hol laksz, panelban vagy gangos bérházban, feledhetetlen tengerparti nyaraláson érezheted magad a napfényben érlelt paradicsom és olívabogyó, az „al dente” tésztákat megtisztelő parmezán, a huncut vörösbor, az erős kávé és a krémes gelato élményétől.
Az olasz titok
A titok a hozzávalók frissességében és minőségében rejlik. A zöldségnek olyan frissnek kell lennie, mintha egyenesen a helyi piacról hoztuk volna haza, ugyanez áll a húsokra és halakra is. Az italoknál és olívaolajnál is a minőség a meghatározó, hiszen jót csak jóból lehet főzni.
Antipasto, az előétel
Semmi bonyolultra nem kell gondolni: olíva bogyó, szárított paradicsom, sonka, házi ciabatta és persze bor. Tehetünk ki szőlőt és mozzarellát is. Készítsünk oda egy üveg ásványvizet is. Sok múlik a tálaláson, egy gusztusosan elrendezett asztalon a legegyszerűbb ételek is jobban mutatnak.
Főétel, három lépésben
Az igazi olasz menü 'Il primo-val', azaz első fogással indul, ami leginkább egy tésztaétel. Ez lehet lasagne, ragus csigatészta vagy akár spagetti tenger gyümölcseivel, parmezánnal. Ha pedig az egyszerűség a cél, akkor egy könnyű paradicsomos tésztával biztos a siker. Szükségünk lesz némi bazsalikomra, petrezselyemre, hiszen megint csak egyszerű hozzávalókkal díszítve minden finomabb.
Az 'Il secondo', azaz második fogás hús- vagy halétel. Csirke, pulyka, sertés, borjú sütve, párolva, grillezve, tepsiben készítve – egyszóval bárhogy. A hús minősége és frissessége megint csak elengedhetetlen, és a gazdag fűszerezés, bor használata teszi majd igazán különlegessé. Amennyiben hal, úgy lazac, tonhal, rákok, kagylók, tehát tengeri herkentyűk elsősorban. 'Ill contorno' a köret, amit a második fogáshoz szolgálnak fel. Padlizsán bárhogy elkészítve, saláta olívaolajjal, bogyókkal és sajttal, de egy sima hagymás paradicsomsaláta bazsalikommal, lilahagymával és olajjal is tökéletes lesz. A menü részét képezik az 'I formaggi', azaz a sajtok is. Ízlés szerint tálalt sajtválogatás a fogások mellé, hogy még jobban csússzon a bor.
Desszertként érdemes a meleg nyári estén egy kellemesen hűsítő „gelato-t”, fagylaltot felszolgálni, ami mellé a gyümölcssaláta is tökéletesen passzol.
A menüt kávé zárja, ami nekünk talán furcsán hangozhat, de ne feledjük, hogy Olaszországban a nap szieszta utáni második fele sokáig elhúzódik, gyakran reggelig.
Visszatérve a titokra, a legfontosabb hozzávaló valójában a jó társaság. Az olaszok okkal esznek együtt: az étel köré összegyűlve az élet sokkal szebb.