Mustáros tárkonyos csirke zöldségágyon
Mustáros tárkonyos csirke

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A csirke magától nem egy karakteres hús, szükség van még valamire, amitől igazán finom lesz. Nem rossz ötlet például zöldségágyra fektetni, jól megfűszerezni, és úgy megsütni.

Ez egy egyszerű recept, ahol elég sokat számít, hogy milyen a csirke, amiből nekiállunk. Ha van rá módunk, próbáljunk meg tanyasi, vagy háztájiban nevelt jószágot szerezni, sokkal finomabb lesz, mint a csirkegyári változat.

A kevésbé intenzív körülmények között nevelt csirkék lassabban érik el a vágósúlyt/méretet, más lesz a hús állaga is. Igaz, sajnos többe is kerülnek, bár piacon jobb áron lehet venni. 

Realitások

Persze nem akarunk úgy tenni, mintha a boldog, kapirgálós csirke a hétköznapi realitás lenne, a valóságban tudjuk, hogy a nem tömegtermelésből szerzett étel elég nagy utánajárással jár. Törekedni azonban érdemes rá.

Tárkonyos csirke/mustáros tárkonyos csirke

Tanyasi csirke

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 darab nagy csomó friss tárkony
  • 2 darab hagyma cikkelyekre vágva
  • 2 darab nagyobb répa darabokra vágva
  • 3 darab angol zeller szál
  • 1 darab édeskömény nagyobb darabokra vágva
  • 100 mililiter olívaolaj
  • 1 darab fokhagyma héjastul nagyobb darabokra tépkedve
  • 1.2 kilogramm tanyasi csirke 2 darab
  • 1 darab citrom negyedelve
  • 2 evőkanál dijoni mustár
Recept idők

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. Egy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a tárkony levágott szárait, magas hőfokon 5-10 perc alatt. Közben a csirkéket megmossuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és a belsejébe tömjük a citromokat. A lábait összeköthetjük, mint a képen.

3. A zöldségeket tepsibe szórjuk, rárakjuk a csirkéket mellel lefelé, lefedjük fóliával, és kb 1,5 óráig sütjük. Amíg sül, a tárkonyleveleket összekeverjük a mustárral és egy pici olívaolajjal.

4. Ha letelt az idő, kivesszük a csirkét, megnézzük mennyire puha (ha még messze van, tegyük vissza) és ha már alakul, a mustáros-tárkonyos cuccal jól bekenjük a bőrét.

5. 200 fokra emeljük a hőmérsékletet, visszatesszük, és mindkét oldalán még sütjük nagyjából 15-15 percet, de pontos időt nem lehet mondani, addig sütjük, amíg a bőre is szép ropogós lesz. Mi sajtos tört karfiolt adtunk hozzá.
Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük