A palóclevestől mindenki boldog lesz, még a diétázók is
Hús, zöldségek, isteni íz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A palócleves származása körül máig viták vannak, a legelfogadottabb eredettörténet Mikszáth Kálmánhoz, "a legnagyobb palóchoz" és Gundel Jánoshoz, mint az étek létrehozójához kötődik. A többit el tudjuk képzelni. A recept viszont itt lesz fehéren, feketén.
Egy jó tartalmas levessel elég jól ki vagyunk segítve, ha ebédről, vagy vacsoráról van szó. A palócleves határozottan ilyen, ráadásul nagyon finom, és nem is hizlal, mivel hússal és zöldségekkel, de főleg zöldbabbal van tele, a krumplit meg félre lehet pöckölni, ha fenntartásaink vannak vele kapcsolatban. Az íze kissé hasonlít az erdélyi csorbákhoz, mivel tejföllel savanyítjuk, és van benne mindenféle jó.
A palócleves úgy kezdődik, mint egy pörkölt, csak amikor a hús lesült, nem állunk meg, hanem teszünk bele zöldségeket, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és tejföl is kerül bele. Eredetileg csak krumpli és zöldbab volt a palóclevesben, később azonban répafélék is kerültek bele. Mi sem fogjuk kihagyni.
A fűszerek
A fűszerezésében annyi biztos, hogy só, bors és babérlevél van benne. Van, aki szerint köménymag is, mások kaprot tesznek bele. Én a magam részéről a köményt kihagynám, a zöldbab nem olyan veszélyes, ha értitek mire gondolok, ha nem, akkor elmagyarázom, hogy a köménymag természetes megoldás a nehezen emészthető ételek, mint bab és káposzta mellé.
Palócleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 40 dekagramm színhús, sertés, borjú vagy bárány
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ízlés szerint só&bors
- 2 szelet sárgarépa
- 1 szelet petrezselyemgyökér
- 2 darab krumpli
- 20 dekagramm zöldbab
- 1 darab babérlevél
- 200 mililiter tejföl
- 1 csomag kapor
Elkészítés:
Amikor a hús kifehéredett, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk pirospaprikával.
Hozzáadjuk az apróra vágott gyökereket és a krumplit, jül elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a babérlevelet és a zúzott fokhagymát. Hagyjuk főni.
Amikor kezdenek megpuhulni a zöldségek, hozzáadjuk a zöldbabot is, és azzal is főzzük.
Amikor minden megpuhult, a tejföl háromnegyedét kiszedjük egy tálkába, merünk bele a forró levesből, jól elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Még egyet rottyan, és elzárhatjuk.
Apróra vágjuk a kaprot, és azt is beleszórjuk.
Tálaláskor tehetünk rá a maradék tejfölből.