Szuperlila, selymes áfonyaleves tejszínhabbal - Hűsítő nyári finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ennek az áfonyalevesnek talán a színe a legcsodálatosabb, olyan valószerűtlenül lila, mintha festették volna.
Ez a gyümölcsleves ötvözi a modern és a klasszikus gyümölcslevesek főzési technológiáját. Előbb főzünk hozzá egy fűszeres alaplevet, majd ebbe tesszük a leturmixolt gyümölcsöt, tehát az áfonyát nem hőkezeljük sokáig, így nem veszít az ízéből és színéből.
Ha épp nincs szezonja, fagyasztott áfonyából is simán elkészíthető, úgy is különleges, szép és finom előétel lehet belőle. Nagyon hamar elkészül, ráadásul előző nap is összeállítható, tálalás előtt már csak egy kis tejszínhabot kell hozzá felverni.
Áfonyaleves
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm áfonya
- 2 teáskanál szegfűszeg
- 2 darab fahéjrúd
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 darab citrom
- 200 mililiter tejszín
- 1 csipet só
- víz (kevés)
Elkészítés:
A szegfűszeget teatojásba rakjuk és a fahéjjal együtt egy liter cukrozott, sózott vízben teaszínűre főzzük. Kiszedjük a fűszereket, majd a tejszínnel, liszttel, kevés vízzel készített habarással besűrítjük, majd pár percig forraljuk. A gyümölcsöt turmixgépbe rakjuk, majd egy kevés előzőleg készített levesalap hozzáadásával krémesre pépesítjük. Ezt visszaöntjük az alapba és összeforraljuk. Hozzáadjuk a citrom levét, majd lehűtjük. Tálaláskor adhatunk hozzá keményre vert tejszínhabot is.
És ha még rengeteg áfonyád maradt, süss belőle vajas pitét.
Fotó: Street Kitchen