Kelt tésztából készült isteni finom áfonyás csiga – A gyümölcs mellett citromsodó teszi gazdagabbá a tésztát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Gyengéim a kelt tésztás sütik, a készítésükért azonban nem vagyok oda, hiszen elég sokáig kell pihentetni őket, rájuk kell szánni az időt.
Ez így is van jól, de szerencsére vannak olyan receptek, amelyekhez nem szükséges hosszadalmas kelesztési idő. A lényeg, hogy az alapanyagok - amelyekkel dolgozni fogunk - szobahőmérsékleten pihenjenek, mielőtt tésztát készítünk belőlük, úgy sokkal jobb, könnyedebb lesz a tészta.
Tulajdonképpen a most következő receptre azt is mondhatnám, hogy felturbózott fahéjas csiga, ami mellé áfonya kerül, a sütés után pedig citromsodóval érdemes nyakon önteni, úgy sokkal finomabb lesz.
Áfonyás csiga citromsodóval
Hozzávalók 4 személyre
Tészta
- 1.5 deciliter tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 dekagramm élesztő
- 50 dekagramm liszt
- 20 dekagramm vaj
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
Töltelék
- 5 dekagramm vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 20 dekagramm áfonya
Sodó
- 0.5 deciliter citromlé
- 10 dekagramm porcukor
- 1 darab bio citrom héja
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk.
A lisztet, sót, vajat összedolgozzuk, majd hozzátesszük az élesztős keveréket (nem szükséges megvárni, hogy felfusson), végül a tojást is hozzáadjuk, sima tésztává gyúrjuk, letakarva szobahőmérsékleten 20 percig pihentetjük.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a cukorral elkevert fahéjat és a friss áfonyát. A sütit a hosszabbik végétől szorosan tekerjük fel és vágjuk 2 ujjnyi vastag darabokra.
A csigákat helyezzük szorosan egymás mellé egy kivajazott formában/tepsiben, letakarva 20 percig pihentessük, majd 170 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
A sodóhoz a hozzávalókat keverjük simára, tálalás előtt locsoljuk meg vele a csigákat.
Fotó: Getty Images