Miért csuklunk, ha sok alkoholt iszunk? Így stimulálja az idegeket az ital

alkoholcsuklás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás után önkéntelenül csuklani kezdenek. Ettől nem kell megijedni, de nem árt tudni, mi a háttere.

Bár a csuklás jobb esetben csak percekig, esetleg órákig tart, ha elhúzódik és nem akar magától megszűnni, érdemes utánajárni a dolognak. Az alkohol is előidézheti, habár messze nem ez a legsúlyosabb következménye az italozásnak, nagyon kellemetlen lehet.

Mi pontosan a csuklás?

A csuklás a rekeszizom akaratlan görcsbe rándulása, amely általában percenként többször ismétlődik. Az önkéntelen összerándulásért a bolygóideg és a nyelv-garati ideg felelnek, ha ezeket inger éri, a rekeszizomra hatnak, így csuklást idéznek elő.

A csuklás és az alkohol

A bolygóideg egy ideig a nyelőcső mellett fut, de a gyomor falát is behálózza, tehát az agyunktól egészen a hasunkig tart, így könnyedén érheti valamilyen inger. Ha a gyomrot vagy a belet ingerli valami, az a bolygóidegre is kihat, így pedig a rekeszizomra is.

sör

A puffadás és a reflux is előidézheti

Mivel a gyomor közvetlenül a rekeszizom alatt helyezkedik el, ha felfúvódik, puffad, irritálhatja az izmot, így csuklást idézhet elő. Főként a szénsavas italok, mint a sör vagy a fröccs, okoznak puffadást, így ezek fogyasztása könnyedén a rekeszizom összerándulásához vezethet.

Mivel az alkohol irritálja az emésztőrendszert, refluxot is okozhat, a savak pedig ingerelhetik a nyelőcsövet, ezáltal a bolygóideget is, ez pedig szintén csuklást okozhat.

Bár az alkohol okozta csuklást nehéz kikerülni, érdemes megfogadni pár tanácsot:

  • nagy mennyiségben ne igyál sört vagy szénsavas ásványvízzel, szódával kevert italokat,
  • lassan, kisebb kortyokban igyál,
  • italozás közben ne egyél gyorsan,
  • és természetesen figyelj a mértékre.
bor

Mikor okozhat problémát a csuklás?

Ha 48 óránál tovább áll fenn a csuklás, utalhat valamilyen komolyabb egészségügyi problémára, legyen az reflux, idegkárosodás vagy akár daganat. Ha olyan súlyos a csuklás, hogy megnehezíti az étkezést, ivást vagy az alvást, mindenképpen fordulj vele orvoshoz, ez azonban nagyon ritka jelenség.

Hogyan szüntesd meg a csuklást?

A csuklás nagyon kellemetlen, és sokszor nehezen szűnik meg magától, de egy-két trükkel rásegíthetsz, hogy előbb elmúljon. Az egyik legnépszerűbb technika a lélegzet visszatartása pár másodpercig, ezzel meg lehet szakítani a csuklás ritmusát. Ugyanígy működhet a gyors és nagy kortyokban történő vízivás, de azt is érdemes kipróbálni, hogy felhúzod a térded a mellkasodhoz és előrehajolsz, hogy ingereld a rekeszizmot. Az ijesztgetés sem csak elméletben működik, hiszen ha valakit váratlanul ér, akkor a csuklás ritmusától eltérően vesz levegőt, ami megállíthatja a folyamatot.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon