Mennyei almás-fahéjas muffin: pite helyett gyors megoldás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az alma-fahéj kombináció nem csak pitében jó - muffinban is legalább annyira finom, ráadásul sokkal kevesebb munka van vele.
Mivel nagyszüleimnek rengeteg almafájuk van, minden évben számtalan házi alma sorakozik a pincében. Próbálunk minél több almás receptet összegyűjteni, hogy a finom gyümölcsök nehogy kárba vesszenek: bár az almás pite is gyakori nálunk, nem ártanak néha az egyszerűbb és gyorsabb megoldások.
Ez nem egy sima almás-fahéjas muffin: ropogós fahéjas morzsa kerül a tetejére, ami a textúráján és az ízén is sokat dob. Különlegessége még az is, hogy a fehér liszt a teljes kiőrlésű liszttel, a kristálycukor a barna cukorral keveredik benne. Persze, el lehet készíteni az egyik fajtával is, ha éppen az van otthon, de sokkal különlegesebb a vegyes megoldással.
A tésztába nem sok folyadék kerül: csak egy kevés olaj és tej. Általában elég nekem a megadott mennyiség, ha nagy méretű tojást használok, de ha túl sűrűnek érzitek a tésztát, akkor lehet még egy kis tejjel hígítani. Viszont arra figyeljetek, hogy nem egy folyós tészta a cél - éppen csak annyira legyen híg, hogy bele lehessen kanalazni a formákba.
Almás-fahéjas muffin
Hozzávalók 12 adaghoz
- 1 bögre fehér liszt
- 0.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 0.5 bögre kristálycukor
- 0.5 bögre barna cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 0.33 bögre növényi olaj
- 1 darab tojás
- 0.33 bögre tej
- 2 darab alma
- 0.25 bögre kristálycukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (kivéve a morzsához valókat). Adjuk hozzá az olajat, a tojást és a tejet, jól keverjük el. Egy viszonylag sűrű, de kanalazható tésztát kell kapnunk.
Az almákat pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra. Keverjük bele a tésztába.
Öntsük a tésztát a muffinformákba, majd készítsük el a morzsát.
Dolgozzuk össze a cukrot, lisztet, fahéjat és a vajat egy villával vagy robotgéppel, darabos, morzsalékos tésztát kell kapnunk.
Szórjuk rá a morzsát a sütik tetejére, majd 15-20 percig süssük a muffinokat. Amikor a morzsa megpirult és a közepe nem ragad, készen van.
Fotó: Getty Images