Isteni almás szelet vaníliapudinggal és fahéjas morzsával: omlós, vajas tészta az alap
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár az alma önmagában is finom gyümölcs, édes vaníliával és fahéjjal párba állítva egyszerűen mennyei.
Ha szereted az almás pitét, ezt a vaníliakrémes, fahéjmorzsás változatot egész biztosan imádni fogod. Az egyszerűség kedvéért a főzött krém helyett pudingport használtunk, de ezt keményítőre és vaníliakivonatra cserélheted, vagy elkészítheted házilag is a vaníliapudingot.
Omlós, vajas tésztán terülnek el az almaszeletek, azon a puding, majd az édes morzsa. Hogy a tésztát ne áztassa el a gyümölcs és a krém, érdemes elősütni, de akár egy leheletvékony réteg búzadarát vagy zsemlemorzsát is szórhatsz rá. Hogy visszaadja az almáspite-érzést, a süti tetejére fahéjas morzsa kerül, a melegítő fűszer és az alma kombinációja biztosan felidézi a nagyiféle klasszikus desszertet.
Almás szelet vaníliapudinggal
Hozzávalók 15 szelethez
Tészta:
- 125 gramm vaj (puha)
- 150 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 210 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 400 gramm alma
Vaníliapuding:
- 3 ek vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 360 ml tej
Morzsa:
- 120 gramm liszt
- 0.5 tk sütőpor
- 70 gramm barna cukor
- 0.5 tk fahéj
- 80 gramm vaj (hideg)
Elkészítés:
A vaníliapudingot főzzük meg a csomagoláson található útmutató szerint, de az alábbi mennyiségekkel. Ha kész, hűtsük ki teljesen.
Készítsük el a morzsát: a lisztet, a sütőport, a cukrot és a fahéjat keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe, míg morzsás állaga nem lesz, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 centis tepsit.
Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást, keverjük el, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Gyúrjuk össze a tésztát, majd nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe, toljuk a sütőbe 10-15 percre.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Itassuk le róla a felesleges nedvességet. Tegyük a tésztára, hogy mindenhol befedje, majd öntsük rá a vaníliapudingot, oszlassuk el rajta. Szórjuk a tetejére a fahéjas morzsát.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre. Várjuk meg, míg kihűl, majd szeleteljük.
Fotó: Getty Images