Isteni almás táska leveles tésztából: a szaftos tölteléket a fahéj teszi még ízletesebbé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Édes vagy savanykásabb zamatú almából is el lehet készíteni ezt a hihetetlenül egyszerű, ám annál finomabb leveles süteményt.
Leveles tésztából tényleg bármi kihozható, csak a fantázia szabhat határt a lehetőségeknek, ráadásul gyorsan és könnyen készíthető belőle finomság - a csomagolást is jól viseli, édes vagy sós falatok is készülhetnek belőle. Most az édes vonalnál maradva a tésztába szaftos almakockák kerültek, de a gyümölcs mellől nem hiányozhat a fahéj sem, amitől elképesztően illatos és finom lesz.
Azért, hogy a töltelék ne folyjon ki, sütés előtt 20 percre hűtőbe kell tenni az almás-levelest, csak utána szabad a sütőbe tolni. Bármilyen formában elkészülhet az almás desszert, lehet háromszög, de kocka is.
Könnyedén le is lehet fagyasztani, így ha édes reggelire vágyik az ember, csak gyorsan megsüti. Becsomagolva iskolába vagy munkahelyre is viheted, szuper uzsonna lesz belőle.
Almás táska
Hozzávalók 8 darabhoz
- 2 csomag leveles tészta
- 4 darab alma
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Az almákat pucoljuk meg, a magházat távolítsuk el, majd kockázzuk fel a gyümölcsöt.
A felforrósított vajra dobjuk rá az almakockákat, mehet rá a csipet só, a cukor és a fahéj, majd forgassuk egybe az ízesítőkkel a gyümölcsöt. Amikor megpuhult, vegyük le az edényt a tűzhelyről.
Az egyik adag leveles tésztát nyújtsuk ki vékony négyzet alakra, majd vágjuk 4 egyforma négyzetre, járjunk el így a másik lappal is. A tészták közepére mehet az alma, majd a tésztát kenjük meg felvert tojással, a sarkait hajtsuk egymásra úgy, hogy háromszöget kapjunk. A tésztát jól nyomkodjuk le, érdemes villával is rásegíteni.
Az almás-leveles tetejét kicsit szurkáljuk meg, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg tojással, majd toljuk 200 fokos sütőbe, 20-25 perc alatt el is készül a finomság.
Fotó: Getty Images