Így készül a híres, karácsonyi puding Angliában: az ünnepi asztal dísze lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szaftos, ragacsos, fűszeres és tele van aszalt gyümölcsökkel és magvakkal. Mindenképpen megéri elkészíteni.
Bár a hagyományos karácsonyi süteményeinknek nincsen párja, érdemes néha más országok ünnepi desszertjeit is az asztalra tenni. Különösen a britekét, ugyanis a karácsonyi angol puding tényleg isteni finom, szaftos, gyümölcsös, fahéjas, enyhén alkoholos.
Olyan, mint a gyümölcskenyér, csak sokkal-sokkal szaftosabb és gazdagabb. Karácsonyi fűszerek, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, illetve aszalt gyümölcsök, magvak és brandy gazdagítja. A különlegességét az adja, hogy gőzöléssel készül, ettől lesz olyan az állaga, mint a pudingnak, nem szárad ki, nem morzsálódik, inkább ragacsos és tömör lesz, de éppen ettől olyan finom.
A mennyiségek bögrében vannak megadva, lévén, hogy egy angol receptet készítettem el, de a magvaknál és aszalványoknál nem kötelező tartani a mennyiségeket, lehet kicsit több, kicsit kevesebb: kesudió helyett használhatunk mandulát vagy diót; ha nem szeretjük a mazsolát, hagyjuk ki; ha szeretnénk, dúsítsuk aszalt barackkal.
Angol puding
Hozzávalók 6 személyre
- 0.25 bögre kandírozott narancs- és citromhéj
- 0.25 bögre datolya (kimagozva)
- 0.5 bögre kesudió
- 0.25 bögre aszalt vörös áfonya
- 0.25 bögre mazsola
- 2 evőkanál brandy
- 2 evőkanál citromlé
- 0.25 bögre liszt
- 0.25 teáskanál szegfűszeg
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1.5 bögre zsemlemorzsa
- 6 evőkanál vaj
- 0.75 bögre barna cukor
- 2 darab tojás
- 3 bögre víz
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Az első 5 hozzávalót, tehát az aszalványokat és magvakat egészen kicsire aprítjuk, majd összekeverjük a brandyvel és a citromlével. Hagyjuk így őket minél több ideig, hogy az aszalványok megszívják magukat az alkohollal, az ízek összeérjenek. Akár már az elkészítés előtti este is beáztathatjuk őket.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, szegfűszeget, szerecsendiót, fahéjat, majd a zsemlemorzsát.
A vajat és a cukrot keverjük habosra, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat is. A cukros-vajas tojást keverjük hozzá a liszthez, és adjuk hozzá a brandys aszalványokat is.
Öntsük a tésztát egy kivajazott kuflófformába - pudingformába, ha van-, majd fedjük be a tetejét alufóliával.
A pudingot gőzülnünk kell, ezt többféleképpen is megtehetjük: ha van gőzölőedényünk, az a legegyszerűbb módja, a lényeg, hogy a forrásban lévő víz felé helyezzük a pudingot és érje a gőz. Így kell gőzölni 3 órán keresztül, közben figyelni, hogy a víz nehogy elfogyjon az edényből. A másik módja, ha vízzel teli tepsibe tesszük a formát, majd 130 fokon, kb. 4 óráig gőzöljük a sütőben, közben itt is folyamatosan ellenőrizzük a vizet.
Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni, majd óvatosan fordítsuk ki alufóliára vagy sütőpapírra, hogy ne ragadjon oda. Hűvös helyen tároljuk, napokkal később is finom.
Ha melegen tálalnánk, előtte gőzöljük ismét egy kis ideig. Vaníliasodóval, fagyival vagy brandy-vel tálaljuk.
Fotó: Getty Images