![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Aranysárga raguleves gríznokedlivel - A nagymamám receptje szerint
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
![Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa](https://kep.index.hu/1/0/6000/60006/600065/60006531_4437979_1b28bbc0d49ee3b6a66490f1735fa47f_wm.jpg)
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
![Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál](https://kep.index.hu/1/0/5976/59769/597691/59769131_4419639_67cf495e203f30613d991f23694d3c9b_wm.jpg)
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
![A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel](https://kep.index.hu/1/0/5964/59649/596494/59649415_4410681_1d3519360189f3d312f99a4b9a08a253_wm.jpg)
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
![Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk](https://kep.index.hu/1/0/6002/60021/600212/60021297_4439023_a692c4a36fb42a1736f789cb6fbf13ce_wm.jpg)
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
![Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!](https://kep.index.hu/1/0/6000/60007/600072/60007275_4438021_736db6d9db19265a12e20d231903d6db_wm.jpg)
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Nincs vasárnap leves nélkül. Nálunk egy hétvége sem telhet el úgy, hogy ne lenne valamilyen forró, minden jóval telepakolt leves. Erről általában nagymamám gondoskodik, így ez a recept is tőle származik.
Mama szerint akkor jó egy leves, ha jó sokáig, alacsony lángon főzzük. Ezért ez a recept nem tartozik a 20 perc alatt elkészíthető ételek közé, viszont az előkészítése nagyon gyorsan megvan, és onnantól már nincs más dolgunk, csak kivárni, amíg elkészül.
A nokedli szóról az embereknek általában valamilyen időigényes, macerás folyamat jut eszükbe, pedig ez a gríznokedli se perc alatt elkészül. Mivel levesbetétről van szó, ezért nem kell nagy mennyiséget készíteni belőle, így a levesbe is egy perc alatt bele lehet szaggatni. Ráadásul még az edény elmosogatása is sokkal kevesebb időbe telik, mint a lisztes társánál.
Ez a leves disznóhúsból készül, de természetesen el lehet készíteni csirkéből is, ha valaki inkább azt szereti. A levesbe nyáron mehet még friss cukorborsó is, akkor lesz a legfinomabb.
Raguleves gríznokedlivel
![ragulevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291018/29101825_ea7cb68bc7f6fd69c18bdc6c779c76a3_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm disznócomb
- 2 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 darab hagyma
- 1 marék petrezselyem
- 4 darab zellerlevél
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab tojás
- 4 evőkanál gríz
Elkészítés:
A fehérrépát és a répát felkarikázzuk, a zellert kockákra vágjuk, a hagymát pedig egészben hagyjuk. Ezután a disznócombot rövid kis csíkokra vágjuk, és feltesszük alacsony lángon körülbelül 2 liter sós vízbe főni. Ha elforrt nagyjából a víz fele és félpuha már a husi, akkor leszedjük a habját, és hozzáadjuk a zöldségeket. Ha nagyon kevés víz maradt rajta, akkor nyugodtan öntsük fel még fél literrel. Mehet bele még só, bors, a petrezselyem és a zellerlevél. Alacsony lángon még úgy egy óráig főzzük.
Addig az 1 tojást verjük fel egy csipet sóval, és adjunk hozzá 4 csapott evőkanál grízt. Ezzel keverjük össze úgy, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ha elkészült a levesünk, akkor nokedliszaggatóval vagy egy kanál segítségével szaggassuk bele a levesbe a gríznokedliket. Pár perc alatt megfő benne, és tálalhatjuk is a levest.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors