![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Aranysárga raguleves gríznokedlivel - A nagymamám receptje szerint
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nincs vasárnap leves nélkül. Nálunk egy hétvége sem telhet el úgy, hogy ne lenne valamilyen forró, minden jóval telepakolt leves. Erről általában nagymamám gondoskodik, így ez a recept is tőle származik.
Mama szerint akkor jó egy leves, ha jó sokáig, alacsony lángon főzzük. Ezért ez a recept nem tartozik a 20 perc alatt elkészíthető ételek közé, viszont az előkészítése nagyon gyorsan megvan, és onnantól már nincs más dolgunk, csak kivárni, amíg elkészül.
A nokedli szóról az embereknek általában valamilyen időigényes, macerás folyamat jut eszükbe, pedig ez a gríznokedli se perc alatt elkészül. Mivel levesbetétről van szó, ezért nem kell nagy mennyiséget készíteni belőle, így a levesbe is egy perc alatt bele lehet szaggatni. Ráadásul még az edény elmosogatása is sokkal kevesebb időbe telik, mint a lisztes társánál.
Ez a leves disznóhúsból készül, de természetesen el lehet készíteni csirkéből is, ha valaki inkább azt szereti. A levesbe nyáron mehet még friss cukorborsó is, akkor lesz a legfinomabb.
Raguleves gríznokedlivel
![ragulevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291018/29101825_ea7cb68bc7f6fd69c18bdc6c779c76a3_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm disznócomb
- 2 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 darab hagyma
- 1 marék petrezselyem
- 4 darab zellerlevél
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab tojás
- 4 evőkanál gríz
Elkészítés:
A fehérrépát és a répát felkarikázzuk, a zellert kockákra vágjuk, a hagymát pedig egészben hagyjuk. Ezután a disznócombot rövid kis csíkokra vágjuk, és feltesszük alacsony lángon körülbelül 2 liter sós vízbe főni. Ha elforrt nagyjából a víz fele és félpuha már a husi, akkor leszedjük a habját, és hozzáadjuk a zöldségeket. Ha nagyon kevés víz maradt rajta, akkor nyugodtan öntsük fel még fél literrel. Mehet bele még só, bors, a petrezselyem és a zellerlevél. Alacsony lángon még úgy egy óráig főzzük.
Addig az 1 tojást verjük fel egy csipet sóval, és adjunk hozzá 4 csapott evőkanál grízt. Ezzel keverjük össze úgy, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ha elkészült a levesünk, akkor nokedliszaggatóval vagy egy kanál segítségével szaggassuk bele a levesbe a gríznokedliket. Pár perc alatt megfő benne, és tálalhatjuk is a levest.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!