
Aranysárga raguleves gríznokedlivel - A nagymamám receptje szerint
Nincs vasárnap leves nélkül. Nálunk egy hétvége sem telhet el úgy, hogy ne lenne valamilyen forró, minden jóval telepakolt leves. Erről általában nagymamám gondoskodik, így ez a recept is tőle származik.
Mama szerint akkor jó egy leves, ha jó sokáig, alacsony lángon főzzük. Ezért ez a recept nem tartozik a 20 perc alatt elkészíthető ételek közé, viszont az előkészítése nagyon gyorsan megvan, és onnantól már nincs más dolgunk, csak kivárni, amíg elkészül.
A nokedli szóról az embereknek általában valamilyen időigényes, macerás folyamat jut eszükbe, pedig ez a gríznokedli se perc alatt elkészül. Mivel levesbetétről van szó, ezért nem kell nagy mennyiséget készíteni belőle, így a levesbe is egy perc alatt bele lehet szaggatni. Ráadásul még az edény elmosogatása is sokkal kevesebb időbe telik, mint a lisztes társánál.
Ez a leves disznóhúsból készül, de természetesen el lehet készíteni csirkéből is, ha valaki inkább azt szereti. A levesbe nyáron mehet még friss cukorborsó is, akkor lesz a legfinomabb.
Raguleves gríznokedlivel

Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm disznócomb
- 2 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 darab hagyma
- 1 marék petrezselyem
- 4 darab zellerlevél
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab tojás
- 4 evőkanál gríz
Elkészítés:
A fehérrépát és a répát felkarikázzuk, a zellert kockákra vágjuk, a hagymát pedig egészben hagyjuk. Ezután a disznócombot rövid kis csíkokra vágjuk, és feltesszük alacsony lángon körülbelül 2 liter sós vízbe főni. Ha elforrt nagyjából a víz fele és félpuha már a husi, akkor leszedjük a habját, és hozzáadjuk a zöldségeket. Ha nagyon kevés víz maradt rajta, akkor nyugodtan öntsük fel még fél literrel. Mehet bele még só, bors, a petrezselyem és a zellerlevél. Alacsony lángon még úgy egy óráig főzzük.
Addig az 1 tojást verjük fel egy csipet sóval, és adjunk hozzá 4 csapott evőkanál grízt. Ezzel keverjük össze úgy, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ha elkészült a levesünk, akkor nokedliszaggatóval vagy egy kanál segítségével szaggassuk bele a levesbe a gríznokedliket. Pár perc alatt megfő benne, és tálalhatjuk is a levest.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!