Selymes, tejszínes Bailey's házilag: olcsóbban kijössz, ha otthon készíted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A selymes kávés krémlikőr, a Bailey's egy időben óriási népszerűségnek örvendett, de ma sincs olyan, aki ne szeretné.
A Bailey's-hez kötődő első emlékeim tinédzser koromra tehetők. Anyuék féltve őriztek egy üveggel a hűtőben, és csak akkor ittak belőle egy keveset, ha vendégek jöttek. Engem persze nem kínáltak meg, de nagyon kíváncsi voltam erre az italra, így egyik nap belekóstoltam. Sajnos túlságosan ízlett, így néha iszogattam belőle, és ez egy idő után szemmel látható is lett. A mentőötlet gyorsan jött, tejeskávéval pótoltam a hiányt. Ez nagyon jó ötletnek tűnt egészen addig, amíg nem érkeztek újra vendégek és anyuék nem kínálták meg őket a különleges likőrrel. A vendégek, miután megkóstolták az italt, először furcsán néztek, aztán amikor anyuék is belekortyoltak, fény derült a turpisságra.
Ma már nem számít akkora különlegességnek a Bailey's, de valahogy mégis meghitt, ünnepi vagy éppen laza beszélgetős hangulatot tud varázsolni, ha előveszünk egy üveggel. Ráadásul otthon is könnyen elkészíthető, egyedül jó minőségű ír whiskey kell hozzá és persze finom kávé. Még a belevaló sűrített tejet is elkészíthetjük házilag. Bármennyire is itatja magát, óvatosan fogyasszuk, mert kevesebbnek érezzük az alkoholt benne, mint amennyi valójában. Hűtőben egy hónapig eláll, már ha nem isszuk meg addig. Extraként a kávénkat is ízesíthetjük vele.
Baileys
Hozzávalók 4 adaghoz
- 340 gramm sűrített tej (cukrozott)
- 350 milliliter habtejszín
- 350 milliliter whiskey
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 milliliter eszpresszó (frissen lefőzve)
- 50 milliliter tej
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. A sűrített tejet, a whiskey-t, a vaníliakivonatot és a kávét keverjük a tejszínhez, forraljunk rajta egyet, majd ha kihűlt, töltsük üvegekbe és tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Getty Images