Balatoni halászlé a karácsonyi asztalra: siófoki nagyszülők receptje

Nyomtatás
halászlésió2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A balatoni halászlé lényege az alaplé és a passzírozás - sűrű levet kell kapnunk, amelyhez tökéletesen passzol majd egy szelet ropogós, házi kenyér.

Halászlén nőttem fel. Félig siófoki, félig bajai vagyok, így egészen kiskoromtól kezdve hol bajai, hol balatoni halászlevet ettem. Mindkettőt imádom, előbbit a tésztabetét, utóbbit a sűrűsége miatt. 

Bár vannak alapvető dolgok, amiket kötelező betartani, sok mindenben különböznek a balatoni hallevek is. A receptet nagymamámtól kaptam, aki évtizedek óta készíti el karácsonykor a halászlét, de nem volt egyszerű dolgom a leírásával. "Hát úgy 2-3 liter vízből szoktam, annyi hallal, amennyit éppen szeretnék." Szóval dűlőre kellett jutnunk a mennyiségekben. 

Halászlé, ahogy mi készítjük

Sokan tesznek a lébe 1-1 darab paradicsomot, paprikát is, mamám egyiket se szokta, mégis mindig tökéletes lesz a végeredmény. Pár szem krumpli viszont mindig kerül a lébe, ennek egy részét átpasszírozza, a másik része viszont egészben marad, de ez csak opcionális, nem az eredeti recept része.

A lényeg, hogy készíteni kell egy alaplevet, amit utána lepasszírozunk. Mi halfejből és -farokból készítjük ezt, általában 4-5 darabból, ezeket külön is meg lehet venni a halasnál. Mamám sose filézi a húst, a fejtől, faroktól és uszonytól megszabadított halat egyszerűen szeletekre vágja, így főzi a lébe. 

Ízlés szerint készülhet félig csípős, félig édes pirospaprikából, de cseresznyepaprikával is feltrubózhatjuk az alapot.

Balatoni halászlé

halászlésió

Hozzávalók 8 személyre

  • 3 liter víz
  • 4 darab halfej, halfarok
  • 2 fej hagyma
  • ízlés szerint
  • 2 kilogramm ponty
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 2 darab krumpli (opcionális)
  • opcionális cseresznyepaprika
Recept idők

Elkészítés:

A halat tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, sózzuk be (a fejet és a farkat is), hagyjuk állni egy órát.

Egy fazekat töltsünk meg 3 liter vízzel, tegyük bele a halfarkat és -fejet, esetleg uszonyt, az apróra vágott hagymát, illetve egy krumplit összedarabolva. Főzzünk egy alaplevet, akkor jó, ha a halhús már elválik a szálkától.

Szűrjük le a levet, szedegessük le a halhúst a szálkáról, amennyire tudjuk, majd egy kis lével együtt passzírozzuk át a halat, hagymát, krumplit. Ehhez van külön passzírozógép, de apró lyukú, fém szűrőn keresztül is megtehetjük.

Tegyük vissza a tűzre a passzírozott halat és levet, mikor forr, tegyünk bele 3 evőkanál pirospaprikát. Ha azzal együtt is felforrt, tegyük bele a halszeleteket - és ha szeretnénk, a szeletekre vágott krumplit. 20 percig főzzük, míg a hal puha nem lesz. 

Vegyünk ki egy kis levet, nyomkodjunk bele egy cseresznyepaprikát, ez lesz a csípős annak, aki szeretné. 

A forró levet ropogós házi kenyérrel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon