Kettő hozzávalós palacsinta tej- és gluténmentesen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Mi nem becézzük, de azért nagyon szeretjük ezt az egyszerű palacsintát, ami bekebelezi a megbarnult banánokat.
Rengeteg különböző beceneve van ennek az összetételű palacsintának, szokták banacsintának nevezni, mivel banán van benne, vagy babacsintának, mert gyakran készítik babáknak, akiket még óvnak a gluténtól és laktóztól.
Ezek az elnevezések mindeddig elriasztottak attól, hogy kipróbáljam ezt a receptet, míg újra elő nem fordult, hogy négy banán is megbarnult a pulton, ráadásul éppen egy kis mennyiségű fogállománnyal rendelkező baba jött hozzánk látogatóba.
Mire kell figyelni?
A recept eredetileg rém egyszerű: a túlérett banánokat össze kell turmixolni vagy villával alaposan összekutyulni ugyanannyi tojással, majd serpenyőben, alacsony lángon evőkanálnyi mennyiségekben kisütni. A technológia viszont ennél némileg több furfangot igényel, ugyanis szárazanyag nélkül valóban nehezen áll össze a dolog. Nagyon alacsony lángon, a sima palacsintáknál lassabban sül meg, és azért kell aprócska méreteket tartani, mert nem könnyű megfordítani.
Én most tovább is léptem eggyel, adtam a masszához négy evőkanál darált mandulát, így valamivel kezelhetőbb lett a tészta. A végeredmény így is egy természetesen édes, nagyon-nagyon lágy, szinte pudingos állagú palacsinta lett.
Banános palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab érett banán
- 4 darab tojás
- 4 evőkanál darált mandula
Elkészítés:
Az alapanyagokat összeturmixoljuk, majd teflonserpenyőben alacsony lángon, kevés zsiradékon, két evőkanálnyi adagokban kisütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors