Pihe-puha barackos muffin fahéjas morzsával a tetején: egyszerű, gyors recept
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes, lédús őszibarack nem csak önmagában finom, sütemények tésztáját is gazdagíthatja.
A legegyszerűbb muffint is felturbózhatod, ha a tésztáját gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy csokival gazdagítod, de valamilyen ropogós elem is sokat dob rajta. Az alábbi barackos muffin tetejére fahéjas-vajas morzsa került, ettől sokkal izgalmasabb lett mind ízben, mind állagban.
Maga a tészta is megér egy misét, elképesztően omlós és légies lesz az olajnak köszönhetően, ráadásul napokig megőrzi a puhaságát. Mint azt már megszokhattuk a muffinok esetében, ennek a változatnak is keverem-kavarom a tésztája, illetve a morzsát is gyerekjáték összeállítani, de azért egy-két dologra figyelni kell. Fontos, hogy jéghideg vajat használj hozzá és gyorsan dolgozz, mert ha megolvad a kezed melegétől, már nem fogod tudni a tésztára morzsolni, maximum kanalazni.
Barackos muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
Muffin:
- 170 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 130 gramm cukor
- 2 darab őszibarack
- 125 milliliter tej
- 1 darab tojás
- 60 milliliter olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Morzsa:
- 40 gramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 45 gramm vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki vagy béleljünk ki kapszlikkal 12 muffinformát.
A barackot hámozzuk meg, vágjuk kockákra.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sütőport, a sót és a cukrot, keverjük őket alaposan össze. Forgassuk bele a barackot is.
Adjuk hozzá a tejet, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot, majd az egészet dolgozzuk össze, míg homogén nem lesz a massza.
Osszuk szét a tésztát a muffinformák között.
A morzsához keverjük össze a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a sütőport. Adjuk hozzá az összekockázott hideg vajat, majd morzsoljuk el a lisztben, míg darabos, morzsás állaga nem lesz. Szórjuk a morzsát a muffinok tetejére.
Toljuk a sütőbe, 20 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors