Barna vajjal egybeforgatott tészta parmezánnal: pillanatok alatt kész
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy izgalmas hozzávaló teszi ezt az amúgy egyszerű tésztaételt különlegessé, és még csak az idődet sem fogja rabolni az elkészítése.
A sima vaj egészen más ízt kap, ha hőkezelés során megbarnítod. Ez ugyan valami egészen nehéz műveletnek hangzik, de kellő odafigyeléssel nagyon hamar elsajátíthatod a készítését. Ebben a cikkben leírtuk, hogyan lesz a vajból melegítéssel kicsit diós ízű barnított vaj, amelyből a készítés során a víz elfő, koncentrálódik az íze, a benne található fehérjék pedig karamellizálódnak.
Ha nincs sok időd, akkor próbáld ki az alábbi receptet, amíg a tészta kifő, készítsd el a barna vajat, majd forgasd vele össze. Szórj rá egy kevés parmezánt, és máris kész a csodás és pofonegyszerű ebéd. Ha pedig kicsit több időd van, készítsd házi tésztából, amelyhez itt találsz receptet.
Barna vajas-parmezános tészta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 250 gramm tészta (penne)
- 50 gramm vaj
- 0.5 darab citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 50 gramm parmezán (reszelt)
Elkészítés:
A tésztát sós vízben főzzük al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. A főzővizéből tegyünk félre egy kanállal. Amíg a tészta fő, készítsük el a barna vajat.
Egy lábasba tegyük bele az egyformára kockázott vajat, és folyamatos keverés mellett hevítsük addig, amíg a színe aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, meg ne égjen. Szűrjük le, sózzuk, borsozzuk és facsarjuk bele a citrom levét, majd tegyük hozzá a félretett főzővizet is.
A leszűrt tésztát forgassuk össze a barna vajjal, szórjuk meg parmezánnal és azonnal tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors