Harsányzöld cukkinikrémleves sok friss bazsalikommal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cukkini lágy, nem tolakodó íze miatt nem a legkedveltebb nyári zöldség, pedig épp emiatt kellene szeretni, hiszen ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy annyiféle szerepben tud remekül teljesíteni.

Ahányféle kiegészítőt melléteszünk, annyiféle tud lenni, sokféle fűszerrel, sajttal, maggal, zöldséggel működik jól együtt.

Vizes állaga miatt nagyon hamar megpuhul, ezért a sütésnél komolyabb figyelmet igényel, ám főzéskor éppen ez az a tulajdonság, amiből előnyt kovácsolhatunk. Annyira hamar megpuhul, hogy gyorsabb levesalap bármelyik zacskósnál, sőt. 

Fontos, hogy megtartsa a színét

Ennél a levesnél éppen az a lényeg, hogy ne hagyjuk annyi ideig főni, hogy elveszítse a színét - akkor kell elzárni alatta a lángot, amikor még friss, zöld a színe. A csodás árnyalatot és a friss ízt még egy nagy adag bazsalikommal is megdobjuk, amit az utolsó pillanatban turmixolunk csak a leveshez, mikor már minden készen van.

Melegen és hidegen is nagyon jó, aszerint, épp milyen az idő kint, bazsalikom helyett pedig használhatunk akár mentát vagy kaprot.

Bazsalikomos cukkinikrémleves

cukkini kremleves - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 600 gramm cukkini
  • 2 marék friss bazsalikom
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát finomra aprítjuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, fél percig ezt is a hagymával együtt kevergetjük. A cukkinit felkockázzuk, hozzáadjuk, elkeverjük, felöntjük kb. 1 liter vízzel. Alacsony lángon tíz percig főzzük, míg a cukkini megpuhul, de nem főzzük túl. Ekkor turmixgépbe öntjük az egészet, hozzáadjuk a bazsalikomot, leturmixoljuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá egy kis vizet még. Végül sózzuk, borsozzuk és kevés citromlével egészítjük ki.

 Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük