Bolti felvágott helyett finom sült kacsamell. Te melyiket választanád?
Felvágott helyett házilag
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A bolti felvágottak, funkciójukat tekintve valójában kényelmi termékek. Nem állítjuk, hogy mind rossz, de sokkal jobbat is tudunk: az otthon sült színhúst, kihűtve, gusztusosan vékonyra szeletelve. És akkor most hasonlíts össze gondolatban egy gépsonkás szendvicset egy sült kacsamellessel. Na ugye!
Jöjjön most egy ötlet, ami a családnak jó lesz vacsorára, másnap pedig megoldja a "mit is csomagoljak" problémát. A kacsamell hálás műfaj, mert maximum 20 perc alatt elkészül, és a gyerekek is imádják. Ha piacon vesszük, a végeredmény nem lesz drágább, mint egy jobb minőségű sonka, és nincs tele adalékokkal, pácsóval, nátrium-nitrittel.
Amit este nem eszünk meg, másnap nemcsak a gyerek szendvicsében végezheti, de egy salátát, vagy valamilyen tésztát is feldobhatunk vele, szóval nyugodtan lehet belőle többet készíteni.
Szeleteld ügyesen!
A szendvicshez az este elkészült kacsamellet éjszakára a hűtőbe teszem, és reggel éles késsel vékonyan szeletelem, könnyebb úgy, ha a deszkán a bőrös felével lefelé fekszik. A lenti recept csak ötletadó, bármilyen más ízesítéssel próbálkozhattok.
Sült kacsamell
Hozzávalók
- 4 darab kacsamell
- 1 evőkanál kínai ötfűszer keverék
- 2 gerezd fokhagyma, megpucolva, apróra vágva
- 1 evőkanál konyak
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A kacsamellek bőrét kockásan bevágjuk, megszórjuk az ötfűszerrel, és jól beléjük masszírozzuk. Ha sok időnk van, akkor az egészet egy (fedeles) műanyag dobozba tesszük. Rájuk szórjuk a fokhagymát, meglocsoljuk konyakkal és olívaolajjal. Lezárjuk a dobozt, és jól összerázzuk, hogy mindenhova jusson a lötyiből. Ebben az esetben akár egy fél napot is hagyhatjuk állni
. Viszont fűszerezés után azonnal süthetjük is. Sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni a húst, habár az sem tragédia, ha időhiány miatt ez elmarad.
A melleket mindkét oldalon sózzuk, majd bőrös oldalukkal lefelé egy jó nagy, vastag aljú serpenyőbe tesszük, és közepesnél kicsit nagyobb hőfokon sütni kezdjük. Nyolc percig hagyjuk, ne piszkáljuk közben.
Nyolc perc után egy csipesszel megfordítjuk, levesszük a hőfokot, és újabb nyolc percig békén hagyjuk sülni.
Ezután kivesszük a serpenyőből, és egy tálra tesszük, lefedjük alufóliával, hogy pihenjen egy kicsit.
Kész is az illatos, porhanyós kacsamell.