Nem lehet szépen enni, de nagyon finom: a Buffalo csirkeszárnyak megérik a maszatolást
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csípős csirkeszárnyak ropogósra sütve, jellegzetes amerikai étel, amiért az egész világ megőrül. A meglehetősen tüzes szósz körbeöleli a készre sült szárnyat, amely mellé jólesik egy könnyed mártogatós.
Amerikai büfék kínálatában állandó szereplő, amit minden vendéglős a saját titkos receptje alapján készít, kínál a vendégeknek. Gyakori, hogy ezeket a szárnyakat extra csípős mázzal borítják, amiket csak a legbátrabbaknak ajánlott megkóstolni. Mielőtt a csípős szósz rákerülne a szárnyra, ropogósra sütik. Én bő olajban szoktam készíteni, de tepsiben, rácson sütve, olaj nélkül is készülhet a hús.
A tüzes mártás vajból és csípős szószból készítve a legfinomabb, csak összemelegítjük a kettőt, addig, amíg a vaj elolvad, szép fényes lesz a keverék. Én tabasco chipotle chilipaprikaszószt szoktam erre a célra használni, amivel óvatosan kell bánni, inkább tegyünk belőle kevesebbet a receptben írtnál, ha nem bírjuk az erőset. Az általam kedvelt szószt megtaláljátok a nagyobb szupermarketek polcain, de nyugodtan helyettesíthetitek másikkal is. A Buffalo csirkeszárnyakat nem lehet szépen enni, a kezünk, arcunk maszatos lesz tőle, de megéri - mellé friss angol zeller, sárgarépa vagy tejfölös mártogatós illik a legjobban.
Buffalo csirkeszárny tejfölös mártogatóssal
Hozzávalók 4 személyre
Csirkeszárny:
- 4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál bors
- 1 csipet só
- 12 darab csirkeszárny
- 50 gramm vaj
- 4 evőkanál chipotle szósz (csípős szósz)
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
Mártogatós:
- 150 milliliter tejföl
- 3 evőkanál majonéz
- 1 marék metélőhagyma
- 1 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A csirkeszárnyakat vágjuk ketté, majd tegyük egy nagy tálba.
A fűszerpaprikát, cayenne-borsot, fekete borsot, lisztet az 1 csipet sóval összekeverjük, majd a csirkeszárnyakra szórjuk, alaposan átforgatjuk a húst a fűszerekkel, ezután lefedjük és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A vajat, a zúzott fokhagymát a csípős szósszal lábasba tesszük, alacsony lángon addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, a mártásnak szép fényes színe lesz. Ezután félretesszük hűlni.
A csirkeszárnyakat kivesszük a hűtőből, bő forró olajban aranybarnára sütjük.
A ropogósra sült szárnyakat nyakon öntjük a csípős szósszal, alaposan összeforgatjuk, a lényeg, hogy a mártás egyenletesen bevonja a szárnyakat.
Mártogatós:
A tejfölt és a majonézt sóval, borssal, citromlével összekeverjük, majd belekeverünk 1 marék metélőhagymát, de ezt el is hagyhatjuk.
Fotó: Getty Images