Omlós és ropogós cafatos hús: így készül a tökéletes pulled pork

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alapvetően sertéshús evő nemzet vagyunk, mégsem készítjük ezt a húsfélét úgy, ahogy mostanában a világon a legmenőbb, és ez nagy kár.

Pedig ebből a fajtából legalább elérhető jó minőség, és nem is olyan vészesen drága. Aki még nem próbálta, vegye lassúra, tépje cafatokra és pirítsa újra a megszokott sertéssültet, és nem fogja megbánni.

Az amerikai barbecue ikonikus étele mostanában lett ismert nálunk is, de messze nem terjedt el annyira, amennyire megérdemelné. Tulajdonképpen egy lassan sülő sertéshúsról van szó, amit, mikor megpuhult, kis cafatokra tépkednek és megpirítanak. Így egyszerre lesz omlós és ropogós, szaftos a hús. Eredetileg hamburger zsömlében érkezik, amerikai káposztasalátával a tetején, de mi már annyira szeretjük, hogy simán megesszük vasárnapi főételként.

Az igaz, hogy kell hozzá egy kis türelem, és fontos az is, hogy jó fajta húst fogjunk ki. A legjobb előző nap elkészíteni, így nem kell sürgetni, és másnap talán még finomabb lesz. A legjobb, ha lapockából készül, de csináltam már combból is.

Tépett sertéshús - Pulled pork

DSC 3222

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1.5 kilogramm sertéslapocka
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál füstölt paprika/fűszerpaprika
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 0.5 liter sör
Recept idők

Elkészítés:

A húst kiveszem a hűtőből, hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Közben elkeverem a pác hozzávalóit - a sót, a mézet, mustárt, paprikát. A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A húst egy tepsibe vagy vaslábosba teszem, egyenletesen bekenem a páccal, aláöntöm a sört. Beteszem a sütőbe, majd fél óra múlva lefedem alufóliával, vagy, ha van, akkor az edény fedelével. Leveszem a hőmérsékletet 130 fokra, és négy órát sütöm. Ekkor megnézem: ha puha, akkor kiveszem, két villával cafatokra tépkedem a húst és elkeverem a saját szaftjával. A sütőt újra felkapcsolom 220 fokosra. Fedő nélkül sütőm újra a húst, míg meg nem pirul.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük