
Rántott csirke még sosem volt ennyire finom: a hús omlós és fűszeres

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
A rántott csirkét rengetegféle módon lehet elkészíteni, érdemes kipróbálni olykor a szokatlan verziókat is, mert a végeredmény kellemes meglepetést fog okozni.
Magyarországon a rántott húsnak nagy hagyománya van, a hétvégi étkezőasztalon kötelező résztvevő. A frissensült szinte minden háztartásban a hagyományos recept szerint készül, vagyis a lesózott húst lisztben, tojásban, zsemlemorzsában kell alaposan megforgatni, majd bő olajban aranybarnára sütni.
Azonban a rántott hús nem csak így készülhet, nagyon sok izgalmas recept közül lehet válogatni, minden nemzet konyhájában eltérően készítik. Persze a klasszikus változatot mindenki ismeri és szereti, érdemes lenne kipróbálni a különleges variációkat is.
Az amerikaiak, a magyarokhoz hasonlóan, nagyon szeretik a rántott csirkét, többféle ismert panírjuk is van: a déli államokban az egyik nagy kedvenc a Cajun sült csirke, ami Martin Luther King egyik nagy kedvence volt, persze a pekándiós pite mellett.
A cajun csirke a soul food része, ami a 60-as években kezdett kialakulni a fekete polgárjogi mozgalmak idején. Az államok déli részén nagyon izgalmas a gasztronómia, a különböző kultúrák találkozásából különféle ízek keveredtek ki. Ezek az ételek a régi hagyományokra épülnek, a cajun csirke is ilyen. Régen ezt az ételt rabszolgák ették, mára pedig a déli államok ikonikus rántott csirkéje, elképesztő ízekkel bír. A hús panírja kellemesen ropog, belül pedig nagyon szaftos.
Cajun rántott csirke

Hozzávalók 8 darabhoz
- 8 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
- só és bors ízlés szerint
- 2.5 deciliter író
- 1 darab tojás
- 280 gramm liszt
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt oregánó
- 1 teáskanál őrölt bazsalikom
- 1 teáskanál cajun fűszerkeverék
- 1 teáskanál csípős paprikakrém vagy őrölt csípős pirospaprika
- 1 teáskanál cayenne-bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkecombokat alaposan sózzuk és borsozzuk meg.
Az írót öntsük magas falú edénybe, keverjük hozzá a paprikakrémet vagy az őrölt paprikát és a tojást.
A lisztet öntsük keverőtálba, forgassuk egybe a fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, cayenne-borssal, cajun fűszerkeverékkel és a kukoricakeményítővel.
A húst először mártsuk bele az írós tojásba, utána forgassuk meg alaposan a lisztben, majd bő, forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára. Ha szeretnénk, tálalásnál fűszeres tejföllel locsoljuk meg a húst az extra ízélmény kedvéért.
Fotó: Getty Images