Isteni finom, omlós pite pekándióval töltve – Ha igazi amerikai desszertre vágysz

pekándiós pite cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Klasszikus amerikai kedvenc, amit különösen az Egyesült Államok déli részén kedvelnek, jó nagy adag tejszínhabbal megkoronázva.

A pekándió Észak-Amerikában honos, a diófélék családjába tartozik. Vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, nagyon egészséges csemege. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is ehetik.

A pekándió nagyon hasonlít a dióhoz, de kicsit édesebb az íze. A dióféle Magyarországon is beszerezhető, igaz, nem annyira népszerű. Ha túl drágán vagy egyáltalán nem sikerül hozzájutni, más csonthéjas gyümölccsel, durvára vágott dióval és fenyőmaggal helyettesíthető.

A pekándió magában falatozva is nagyon finom, de megpirítva a legjobb - így különböző desszertek, saláták készítésénél is felhasználható. Az amerikaiak egyik nemzeti desszertjének, a pekándiós pitének az alapanyaga.

Pekándiós pite

pekándiós pite recept

Hozzávalók 6 személyre:

A tészta:

  • 20 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 dekagramm hideg vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A töltelék:

  • 10 dekagramm durvára vágott pekándió
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dekagramm barna cukor
  • 15 dekagramm kukoricaszirup
  • 3.5 dekagramm olvasztott vaj
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra.

Tészta:

A lisztet a sóval és a cukorral szitáljuk egy tálba. A hideg vajat vágjuk kockára, morzsoljuk a liszthez. A tésztamorzsa közepébe ássunk mélyedést, a tojást verjük fel 2-3 teáskanál vízzel és a vaníliakivonattal, majd öntsük a mélyedésbe. A masszát óvatosan dolgozzuk össze, addig, amíg a tészta összeáll - ha ragad, nyugodtan adjunk még hozzá lisztet. A kész tésztatömböt csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

Töltelék és összerakás:

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd helyezzük  22 cm átmérőjű formába.

A tojásokat üsssük keverőtálba, verjük fel sóval, majd a vajat, kukoricaszirupot, cukrot és a vaníliakivonatot is keverjük el benne.

A pekándiót oszlassuk el a tésztán, majd öntsük rá a tojásos-kukoricaszirupos keveréket, tegyük sütőbe 40-50 percre, amíg a töltelék megszilárdul.

Amikor kész, vegyük ki a pitét a sütőből, szeletelés előtt várjuk meg, amíg kihűl. Tejszínhabbal még finomabb lesz.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük