Isteni finom, omlós pite pekándióval töltve – Ha igazi amerikai desszertre vágysz

pekándiós pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Klasszikus amerikai kedvenc, amit különösen az Egyesült Államok déli részén kedvelnek, jó nagy adag tejszínhabbal megkoronázva.

A pekándió Észak-Amerikában honos, a diófélék családjába tartozik. Vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, nagyon egészséges csemege. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is ehetik.

A pekándió nagyon hasonlít a dióhoz, de kicsit édesebb az íze. A dióféle Magyarországon is beszerezhető, igaz, nem annyira népszerű. Ha túl drágán vagy egyáltalán nem sikerül hozzájutni, más csonthéjas gyümölccsel, durvára vágott dióval és fenyőmaggal helyettesíthető.

A pekándió magában falatozva is nagyon finom, de megpirítva a legjobb - így különböző desszertek, saláták készítésénél is felhasználható. Az amerikaiak egyik nemzeti desszertjének, a pekándiós pitének az alapanyaga.

Pekándiós pite

pekándiós pite recept

Hozzávalók 6 személyre:

A tészta:

  • 20 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 dekagramm hideg vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A töltelék:

  • 10 dekagramm durvára vágott pekándió
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dekagramm barna cukor
  • 15 dekagramm kukoricaszirup
  • 3.5 dekagramm olvasztott vaj
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra.

Tészta:

A lisztet a sóval és a cukorral szitáljuk egy tálba. A hideg vajat vágjuk kockára, morzsoljuk a liszthez. A tésztamorzsa közepébe ássunk mélyedést, a tojást verjük fel 2-3 teáskanál vízzel és a vaníliakivonattal, majd öntsük a mélyedésbe. A masszát óvatosan dolgozzuk össze, addig, amíg a tészta összeáll - ha ragad, nyugodtan adjunk még hozzá lisztet. A kész tésztatömböt csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

Töltelék és összerakás:

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd helyezzük  22 cm átmérőjű formába.

A tojásokat üsssük keverőtálba, verjük fel sóval, majd a vajat, kukoricaszirupot, cukrot és a vaníliakivonatot is keverjük el benne.

A pekándiót oszlassuk el a tésztán, majd öntsük rá a tojásos-kukoricaszirupos keveréket, tegyük sütőbe 40-50 percre, amíg a töltelék megszilárdul.

Amikor kész, vegyük ki a pitét a sütőből, szeletelés előtt várjuk meg, amíg kihűl. Tejszínhabbal még finomabb lesz.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük