Selymes, citromkrémes pite jó sok töltelékkel – Kellemes fanyarsága a melegben is jólesik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagy melegben rászoktam a citromos süteményekre, a kellemes fanyar ízük nagyon jólesik ilyenkor.
A citromkrém annyira belopta magát a szívembe, hogy mostanában mindenféle süteményt sütök belőle. Mióta van szép formám, a pite is gyakori vendég a lakásban. Mi sem természetesebb, minthogy a legújabb süteményem a citromos pite lett.
A citromos sütiket régebben csak tea mellé tudtam elképzelni, de most már a melegben is jólesik ez a fajta fanyar ízvilág. Ebben a sütiben még a tésztába is jut egy kis citromlé. A krémmel pedig ne spóroljunk, legyen csak bőven a tésztán.
Citromkrémes pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 2 darab tojás
- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj (jéghideg)
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál víz (jéghideg)
Krém
- 400 milliliter tej
- 4 darab tojássárgája
- 50 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint citrom héja (kezeletlen)
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, a tojással, a vízzel, a citromlével és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen meg a kezünk alatt. A tésztából készítsünk golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára.
Ha kivettük, nyújtsuk ki, majd egyengessük bele a kivajazott 26 centiméteres piteformába. A kilógó széleket vágjuk le.
Készítsük el a krémet. A tejet melegítsük fel egy edényben, keverjük hozzá a citromhéjat és a citromlevet. A tojássárgáját dolgozzuk össze a liszttel és a cukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró tejet, keverjük jól össze. A keveréket tegyük vissza a gázra, főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük bele a krémet a piteformába.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, süssük a pitét 45 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Fotó: Getty Images