Habkönnyű, légies citrommousse – Picit fanyar, mégis édes kényeztetés
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kétféle krémből készül ez a csodás citrommousse, amit egész biztosan egy pillanat alatt bekanalazol majd.
Ez a mousse a citromkrém, vagyis a curd és a citromhab keverékéből készül, és annyira finom, hogy legszívesebben az egész tálat megennénk belőle. Ősszel és télen ez a vidám szín kicsit visszahozza a nyári fényeket, így a kedved is jobb lesz tőle. Ha esetleg marad és félreteszel a citromkrémből, akkor ezt a finom pitét készítsd el belőle.
Ez a citrommousse csak első olvasásra tűnik bonyolultnak, inkább csak odafigyelést igényel, hogy a megfelelő állagot elérd, illetve türelmet, amíg megvárod, hogy a fázisok között kihűljön.
A klasszikus csokimusse-t is elkészítheted, ahhoz itt találsz receptet.
Citrommousse
Hozzávalók 2 adaghoz
Citromkrém:
- recept a leírásban
Citromhab:
- 3 darab tojás (L-es)
- 3 darab tojás (szétválasztva)
- 210 gramm cukor
- 1 evőkanál citromhéj
- 4 darab citrom
- 1 csipet só
- 100 milliliter habtejszín (hideg)
Elkészítés:
Citromkrém:
Készítsük el a citromkrémet, itt találunk hozzá receptet.
Citromhab:
3 tojást válasszunk szét. Egy mélyebb, hőálló tálba üssünk bele 3 egész tojást, majd tegyük bele a másik 3 sárgáját, 200 gramm cukrot, a citrom héját, a 4 citromból kifacsart levet és 1 csipet sót. Jól keverjük össze.
Egy lábasban forraljunk vizet, és tegyük rá a tálat. Vegyük a gázt közepesre, és addig keverjük folyamatosan a krémet, amíg pudingállagú nem lesz. Ez nagyjából 12 percet vesz igénybe. Ekkor vegyük le a tálat, és hagyjuk 15 percet hűlni. Tegyünk rá egy folpackot, így nem fog bőrösödni. Tegyük hűtőbe 1-2 órára.
Amíg hűl, kezdjük el felverni a 3 tojásfehérjét egy csipet sóval, közben adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, és verjük egészen keményre a habot. Egy spatula segítségével nagyon óvatosan forgassuk bele a hideg krémbe. Verjük fel habbá a tejszínt, majd azt is keverjük óvatosan bele.
A végén a kész citromkrémet is forgassuk a citromhabhoz. A kész mousse-t kanalazzuk egy edénybe, és hűtsük legalább egy óráig.
Fotó: Getty Images