Illatos, puha citromos-áfonyás sütemény - Egyszerű keverem-kavarom tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Villámgyors sütemény, alig van vele munka, a sütő végzi a nagy részét, a máz pedig percek alatt elkészül.
Újabb egyszerű keverem-kavarom sütemény, nincs is ezeknél praktikusabb: összekeverjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül az egészet egybe. Készen is van.
A tésztába ráadásul bármilyen gyümölcsöt tehetünk, nagyon sokat dob rajta jelen esetben az áfonya és a citrom, de szezontól függően változtathatjuk a gyümölcsöt. Amit azonban nem érdemes lehagyni róla, az a citrommáz, ettől sokkal izgalmasabb és finomabb lesz az eredmény.
Nagy előnye a sütinek, hogy akár 1 hétig is eláll, ráadásul puha marad, erről a sok tejföl és egy kis olaj gondoskodik, ami a tésztájába kerül.
Citromos-áfonyás sütemény
Hozzávalók 1 darabhoz
Tészta
- 210 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 200 gramm cukor
- 1 csipet só
- 250 gramm tejföl
- 60 milliliter olaj
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál citromhéj
- 300 gramm áfonya (friss vagy fagyasztott)
Máz
- 125 gramm porcukor
- 2 teáskanál citromhéj
- 3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 cm-es sütőformát.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, sütőport és a cukrot.
Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, vaníliát, olajat, tejfölt, citromlevet és -héjat.
Keverjük össze a száraz és nedves hozzávalókat, mikor homogén a massza, keverjünk bele kb. 250 gramm áfonyát.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, szórjuk a tetejére a megmaradt áfonyát. Kb. 55-65 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, majd fordítsuk ki a formából.
Készítsük el a mázat: keverjük össze a porcukrot, a citromhéjat és annyi citromlevet, hogy sűrű, de önthető állagú legyen a massza.
Ha kihűlt a süti, kenjük meg a citromos mázzal, majd hagyjuk, hogy megkössön.
Fotó: Getty Images