Isteni citromos-barackos cobbler: aki nem szokott sütni, annak is sikerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár sokan azt gondolják, hogy a forró cobbler egy igazi téli édesség, szezonális gyümölcsökből, vaníliafagyival kínálva nyáron is megállja a helyét.
A cobbler hatalmas előnye, hogy elképesztően könnyen és gyorsan összeállítható. A töltelékhez és a tésztához is csak össze kell keverni a hozzávalókat, majd egymásra halmozni őket.
Nagyobb darabokban kerül rá a tészta
A cobbler nem azonos a crumble-lal, ugyanis utóbbi a morzsás változat, ennek viszont a tésztájába egy kis víz is kerül, ettől összeáll az alap, nagyobb darabokban kerül a tészta a töltelékre. Talán nem lesz olyan ropogós, mint a morzsa, viszont sokkal látványosabb és finomabb lesz a tészta.
Variálható alaprecept
A cobblerben az a szuper, hogy könnyedén variálható az alaprecept. Évszaktól függően változtathatjuk a gyümölcsöket és a fűszereket, télen lehet almával és fahéjjal készíteni, nyáron a barack mellett készülhet eperrel, málnával, áfonyával, fahéj helyett akár vaníliával.
Citromos-barackos cobbler
Hozzávalók 12 adaghoz
Töltelék
- 8 darab barack
- 0.25 bögre cukor
- 0.25 bögre barna cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál keményítő
Tészta
- 2 bögre liszt
- 0.5 bögre cukor
- 0.5 bögre barna cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 12 evőkanál hideg vaj (kb. 170 g)
- 0.5 bögre forró víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A barackokat hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze egy tálban a fűszerekkel, cukrokkal, keményítővel, citromlével.
Öntsük a tölteléket egy 23x33 cm-es tepsibe. Tegyük a sütőbe, 10 percig süssük.
Amíg sül a töltelék, addig tegyük a tészta hozzávalóit egy tálba, kivéve a vizet. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat, morzsás, darabosabb tésztát kell kapnunk. Ekkor adjuk hozzá a vizet is, keverjük össze vele, míg a tészta össze nem áll.
Vegyük ki a tölteléket a sütőből, tegyünk rá a tésztából kanálnyi adagokat. Szórjuk le a tészta tetejét egy kis kristálycukorral.
Tegyük a tepsit egy sütőlapra, majd toljuk be a sütőbe. Kb. 30 percig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Melegen, fagyival tálaljuk.
Fotó: Getty Images