30 perces, citromos csirkemell - Pikáns és gyorsan elkészül

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Szerencsére egyre többet látok kezeletlen héjú citromokat a boltokban, ilyenkor mindig veszek egy csomót, annyira megörülök a lehetőségnek, hogy héjastul beletehetem mindenbe, amibe csak illik.

De most még a süteményeken, teákon, limonádékon és krémeken is túlmentem, és főszerepbe helyeztem ezeket a citromokat. Még csak nem is édességben vagy italban kerültek a középpontba, hanem egy húsételben, csirkével, mert így is nagyon nagyot tudnak menni, sőt, egészen máshogyan érvényesülnek. 

A recept amúgy különösképpen nincs túlcifrázva, nem kell a fanyarság mellé már sok minden, csak egy kis fehérbor és fokhagyma. 

Fontos, hogy a csirkemelleket előbb körbepirítjuk a serpenyőben, majd sütőben sütjük át belül, így nem fognak kiszáradni. Amíg átsülnek, éppen van idő elkészíteni a citromos mártást, így nem több, mint fél óra alatt elkészül az egész.

Akinek nincs otthon éppen használható fehérbora, helyettesítheti jó minőségű alaplével vagy húslevessel, csak a sózással kell óvatosabban bánni, ha az utóbbit használja hozzá.

Citromos csirkemell

citromos csirkemell

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab csirkemell
  • 2 darab kezeletlen héjú citrom
  • 3 deciliter fehér bor/alaplé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál liszt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket kettévágjuk függőlegesen és vízszintesen is, így összesen 8 kis darabot kapunk. A sütőt előmelegítjük 160 fokosra. Egy vastag aljú serpenyőt felhevítünk, kevés olajat öntünk bele, és a húsdarabokat minden oldalukon körbepirítjuk. Áttesszük egy tepsire, sózzuk, és a sütőbe toljuk fél órára. Közben a serpenyőbe vajat teszünk, beledobjuk a kés lapjával megtört fokhagymát, abba szórjuk a lisztet, majd simára keverjük a fehér borral. Belefacsarjuk az egyik citrom levét, a másikat vékony szeletekre szeljük és a mártásba tesszük. Kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Mikor a csirkemellek elkészültek, visszatesszük őket a mártásba. Pár percig rotyogtatjuk őket a mártásban, majd elzárjuk alatta a lángot.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük