Ropogós kekszek csokidarabokkal és narancshéjjal: akkor jó, ha ragacsos marad a belseje
A csoki és a reszelt narancshéj ezekben az egyszerre ropogós és ragacsos kekszekben is nagyon jól harmonizál együtt.
Ha szereted a vajas kekszeket és a citromos sütik sem állnak távol tőled, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet, az omlós tésztában tökéletesen érvényesül a citrus zamata, a fehér csokitól pedig picit édesebb lesz az összhatás. Természetesen másfajta csokoládéval is működik a recept, de talán a fehér illik hozzá a legjobban.
A kekszet nem szabad túlsütni, éppen csak addig hagyd a sütőben, míg az alja és a széle halványbarna színre vált. Forrón még nagyon puha lesz a keksz, szinte szétesik, úgyhogy a tepsin hagyd kihűlni, csak utána pakold sütisdobozba. A vajnak köszönhetően nagyon omlós lesz, nem kell attól félni, hogy beletörik majd a fogad.
Bár az alábbi mennyiségekkel is kellemesen citromos lesz a keksz zamata, ha az erőteljesebb ízeket kedveled, akár 2 citrom héját is belereszelheted, de mindenképp kezeletlen gyümölccsel dolgozz.
Keverjük össze az átszitált lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát és a sót.
A cukrot öntsük egy tálba, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, keverjük vele össze. Adjuk hozzá a kockákra vágott, puha vajat, majd robotgéppel keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a tojást is, majd a citromlevet is adjuk hozzá.
Több kisebb adagban keverjük bele a lisztes keveréket, majd keverjük csomómentesre a masszát.
A fehér csokit vágjuk kis darabokra, majd adjuk a tésztához, dolgozzuk el benne robotgép segítségével.
A tálat fedjük le folpackkal, majd tegyük be a hűtőbe minimum fél órára, de akár egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A tésztából formázzunk diónyi golyókat, picit lapítsuk le őket a tenyerünk segítségével, majd tegyük őket a tepsire. Hagyjunk köztük 5 centi helyet, mert ki fognak lapulni.
Süssük őket 8-11 percig, míg az aljuk halványbarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu