Villámgyors, csupa citrom sütemény: csak mindent össze kell keverni

citromossüti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pont úgy készül, mint egy egyszerű brownie, csak olvasztott csokoládé helyett citromlé kerül a tésztájába.

Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni. A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.

Ebben a süteményben is a citrom dominál, a tésztában és a mázban egyaránt. Frissen facsart citromlé és reszelt citromhéj kerül a desszertbe, utóbbi miatt mindenképpen bio vagy kezeletlen héjú gyümölccsel dolgozzunk. Ha szeretitek az extrán citromos ízeket, akkor használhattok több citromlevet is, de a héj mennyiségét ne nagyon emeljétek meg, mert keserű lehet a végeredmény.

Citromos sütemény

citromossüti

Hozzávalók 8 adaghoz:

A sütihez:

  • 0.75 bögre liszt
  • 0.75 bögre cukor
  • 0.5 bögre vaj (112 gramm)
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál citromhéj
  • 1 csipet

A mázhoz:

  • 0.5 bögre porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 teáskanál citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk kimérni a hozzávalókat. 

Kenjünk ki vajjal vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 cm-es tepsit. 

Reszeljük le két citrom héját és facsarjuk ki a levüket. 

Tegyük egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot és a citromhéjat, keverjük őket alaposan össze.

Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a citromlevet és a puha vajat. 

Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, robotgép segítségével dolgozzuk őket össze, míg homogén, egynemű massza nem lesz belőük.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 23-25 percig, míg a szélei aranybarnák nem lesznek.

Mikor a sütemény kihűlt, készítsük el a mázat: keverjük össze a porcukrot a citromlével és a citromhéjjal. Öntsük a mázat a süteményre, egy spatula segítségével kenjük el rajta, majd hagyjuk rászáradni. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük