Villámgyors, csupa citrom sütemény: csak mindent össze kell keverni
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Pont úgy készül, mint egy egyszerű brownie, csak olvasztott csokoládé helyett citromlé kerül a tésztájába.
Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni. A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.
Ebben a süteményben is a citrom dominál, a tésztában és a mázban egyaránt. Frissen facsart citromlé és reszelt citromhéj kerül a desszertbe, utóbbi miatt mindenképpen bio vagy kezeletlen héjú gyümölccsel dolgozzunk. Ha szeretitek az extrán citromos ízeket, akkor használhattok több citromlevet is, de a héj mennyiségét ne nagyon emeljétek meg, mert keserű lehet a végeredmény.
Citromos sütemény
Hozzávalók 8 adaghoz
A sütihez:
- 0.75 bögre liszt
- 0.75 bögre cukor
- 0.5 bögre vaj (112 gramm)
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál citromhéj
- 1 csipet só
A mázhoz:
- 0.5 bögre porcukor
- 2 evőkanál citromlé
- 4 teáskanál citromhéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel fogjuk kimérni a hozzávalókat.
Kenjünk ki vajjal vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 cm-es tepsit.
Reszeljük le két citrom héját és facsarjuk ki a levüket.
Tegyük egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot és a citromhéjat, keverjük őket alaposan össze.
Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a citromlevet és a puha vajat.
Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, robotgép segítségével dolgozzuk őket össze, míg homogén, egynemű massza nem lesz belőük.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 23-25 percig, míg a szélei aranybarnák nem lesznek.
Mikor a sütemény kihűlt, készítsük el a mázat: keverjük össze a porcukrot a citromlével és a citromhéjjal. Öntsük a mázat a süteményre, egy spatula segítségével kenjük el rajta, majd hagyjuk rászáradni.
Fotó: Getty Images