Omlós, citromos-málnás teasütemény mandulás tésztával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lehet, hogy nem ez az idei nyár legszebb süteménye, de hogy a legfinomabb, az majdnem biztos. Még a sütőt is megérte miatta bekapcsolni akkor is, ha harmincról harmincegy fokra emelkedett tőle a hőmérséklet a konyhában.
De harminc felett már minek számolni? Ha már úgyis megsülünk, legalább boldogan tegyük, gondoltam, meg aztán a kerti partikra is kell valami édesség, és ilyenkor nem igazán kényelmes bevetni a megszokott hűtős, tejszínes, hideg desszerteket, valami olyan kell, ami kézből, harapva ehető, ugyanakkor könnyű is, gyümölcsös és nem túl édes.
A forró konyhát kompenzálja valamelyest az a tény, hogy nem kell sokat bíbelődni ezzel a süteménnyel, csak összekevergetni az alapanyagokat, formába önteni és bedobni a sütőbe. Ezeknek a kikeverős, kenyérformában sülős süteményeknek mindig az a veszélye, hogy esetleg fojtósak, szárazak és unalmasak lesznek.
Omlós, szaftos végeredmény
Itt fel sem merülnek ilyen aggályok, mert a mandulától, a sok tojástól és vajtól nagyon omlós lesz, a citromtól fanyar, ráadásul még málnaszemek is vannak benne. Aki pedig attól félne, hogy már-már túlzottan savanyú lesz a végeredmény, azt nyugtassa meg a cukormáz, amit a végén rácsorgatunk és mindent egyensúlyba helyez.
Citromos-mandulás sütemény málnával
Hozzávalók 8 adaghoz
a süteményhez
- 3 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 70 gramm vaj
- 3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 100 gramm darált mandula
- 70 gramm finomliszt
- 100 gramm málna
- 1 evőkanál sütőpor
a cukormázhoz
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tojást kikeverjük a cukorral, belekeverjük a puha vajat, majd hozzáfacsarjuk a friss citromlevet és belereszeljük a citromhéjat. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a darált mandulát, majd még óvatosabban beleszórjuk a málnát is. Az egészet sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Amikor a közepébe szúrt tűt tisztán sikerül kihúzni, készen van. Hagyjuk kihűlni, közben pedig keverjük simára a citromlevet a cukorral, majd kenegessük a süteményre.
Fotó: Ács Bori/Sóbors