Habos citromos pite, ami beragyogja a húsvéti asztalt – Nem a megszokott, de nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Különleges szépségű, igazi tavaszköszöntő citromos pite, amit a tojáshab tesz még csodálatosabbá.
Az ünnepek közeledtével a menü tervezésénél mindig a hagyományos és az új trendek vívnak nálunk csatát. Minden ünnepnek megvan a maga klasszikus kedvence, ami nem hiányozhat az étkezőasztalról, de én szeretek újítani és egy kis meglepetést okozni.
Mivel apukám nagyon kedveli a citromot, úgy gondoltam, ezzel lepem meg őt, így került bele a citromos pite az ünnepi desszertek listájába, amit a legnagyobb örömmel készítek el minden húsvétra. A citrom kedvelőinek körében ez a pite maga lesz az álom.
Hogyan lesz tökéletes a citromos álom?
A tésztát először pitenehezékkel sütjük, ez lehet 1-2 bögre szárazbab vagy lencse, másodjára nehezék nélkül kerül a sütőbe egy tojással megkenve, ettől nem csak a színe lesz gyönyörű, de nem is fog átázni a krémtől.
A pite tetejére tojásfehérjehab kerül, ezt csúcsosan tegyük a krémre, úgy sokkal mutatósabb lesz, ha pedig van kéznél flambírozó pisztoly, kicsit pirítsuk meg vele a hab szélét. A citromos pite jól behűtve a legfinomabb, hűtőben tárolva pedig három napig is eláll.
Citromos pite
Hozzávalók 6 személyre
Pitetészta:
- 300 gramm liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 225 gramm vaj
- 4 evőkanál hideg víz
- 1 darab tojás (kenéshez)
Krém:
- 5 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 250 gramm cukor
- 2 darab citrom
- 4 evőkanál vaj
- 3 deciliter víz
Habcsók:
- 260 gramm cukor
- 5 darab tojásfehérje
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tészta:
A tészta száraz hozzávalóit tegyük konyhai robotgépbe, indítsunk egy keverést, majd a vajat és a hideg vizet is adagoljuk a tésztához. A kicsit morzsás állagú tésztát borítsuk folpackra, határozottan gyúrjuk össze, majd csomagoljuk be és tegyük 30 percre hűtőbe.
Pihenés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát a piteformánktól picit nagyobbra. Tegyük vajazott formába, a kilógó tésztarészt egyszerűen vágjuk le.
A tésztát villával szurkáljuk meg, majd pitesúllyal, 180 fokos légkeveréses sütőben süssük 15 percig. A sütés után távolítsuk el a pitesúlyt, a tésztát 1 darab tojássárgájával kenjük meg, majd toljuk vissza a sütőbe, amíg szép aranybarna színt nem kap, ez 10-18 percig is eltarthat, a sütőtől függ.
Krém:
A 2 darab citrom héját reszeljük le, a levét csavarjuk ki.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét tegyük félre, most csak a sárgájára lesz szükségünk.
A cukrot magas falú edénybe öntjük, hozzáadjuk a citromlét és a reszelt héjat, a vizet, sót és a kukoricakeményítőt, majd lassú láng felett folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A tojások sárgáját verjük habosra, majd adagoljuk hozzá a cukros-citromos krémet, keverjük csomómentesre. A sima masszát tegyük vissza a tűz fölé, majd lassú láng felett folyamatosan kevergetve főzzük. Amikor krémes állagú, adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, amíg elolvad a krémben, majd tegyük félre dermedni.
A kész krémet kanalazzuk a tészta tetejére.
Habcsók:
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett kemény habbá verjük, adjunk hozzá egy kis vaníliát is, majd a habot kanalazzuk a pite tetejére, végül tegyük a hűtőbe pár órára. Ha van flambírozó pisztolyunk, picit karamellizáljuk meg a habot.
Fotó: Getty Images