Ropogós, belül lágy vajas tészta: a croissant és muffin szerelemgyereke nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tésztájában a vajas croissantra emlékeztet, külsőre olyan, mint egy muffin. Elképesztően finom, sokféleképpen variálható sütemény, igaz, kicsit időigényes az elkészítése.
A cruffin a croissant és a muffin keveréke. Kívül ropogósra sütött, belül lágy tészta, amit bátran tölthetünk lekvárral, nutellával, kakaóval vagy pudinggal. Ha cruffin készítésébe vágjuk a fejszénket, érdemes felkészülnünk, hogy időigényes feladat vár ránk. Természetesen gyors változata is létezik a sütinek, a villámverzióban leveles tésztát használunk, amivel szintén nagy sikert arathatunk a vendégeink körében, ha azonban időnk engedi, érdemes a tésztát saját kezűleg készíteni.
A tészta összeállításával nincs sok munka, a pihentetési idő az, ami macerássá teszi a süti elkészítését. Mivel élesztő kerül a tésztába, fontos, hogy türelmesen kivárjuk a pihentetési időt. Miután a tésztát megtöltjük és feltekerjük, hűtőben kell pihentetni, erre a formázás miatt lesz szükség.
A kedvenc cruffinom egyszerű kakaós töltelékkel van töltve, kinézetre olyan, mintha muffinsütőben készítettük volna a kakaós csigákat. Melegen fogyasztva a legfinomabb, de másnap reggel is jólesik egy bögre tej vagy kávé mellé.
Cruffin
Hozzávalók 6 darabhoz
Tésztához:
- 40 dekagramm liszt
- 10 dekagramm porcukor
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 2 deciliter langyos tej
- 10 dekagramm vaj
- 1 csipet só
Töltelék:
- 7 gramm vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, porélesztőt és az 1 csipet sót tálba szórjuk, összekeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a langyos tejet, miközben spatula segítségével összekeverjük, ezután a vaj is a tálba kerül, majd a kezünkkel szép, fényes, sima felületű tésztát dagasztunk. Lefedve meleg helyen 1 órát pihentetjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, 6 darabra vágjuk, a darabokat kis gombócokká formáljuk, a gyúródeszkán hagyjuk 15-30 percig pihenni.
A vajat olvasszuk fel.
A kakaót keverjük össze a porcukorral.
A pihentetett tésztákat ovális alakban vékonyra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, ízlés szerint megszórjuk kakaóporral, ezután szorosan feltekerjük. A tésztakígyókat tálcára fektetjük és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztakígyókat hosszában félbevágjuk és feltekerjük úgy, hogy a tészta vágott része (töltelékes) felül legyen.
A muffinsütőbe tegyünk papírt vagy kenjük ki vajjal, tegyük bele a cruffinokat, így még 30 percet pihentetjük, utána mehetnek a 180 fokos légkeveréses sütőbe, 15-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalásnál porcukorral megszórjuk.
Fotó: Getty Images