Serpenyős csirkemell nyúlós sajtba bújtatva – Gyorsan kész van és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sajt és a csirkemell találkozásából mindig jó dolgok születnek, az alábbi fogást érdemes frissen, azonnal elfogyasztani.
Legtöbbször a húst töltjük meg a sajttal, ebben a receptben viszont fordítunk a dolgon, a sajtba fogjuk rejteni a húst. Nem állítom, hogy egyszerű a dolog, de egy kis gyakorlással rá fogunk érezni. Mi otthon csak grillsajtként szoktuk emlegetni, amit anyukám készít a legtökéletesebben. Irigylésre méltó, magabiztos mozdulatokkal csomagolja sajtba a csirkemellcsíkokat. Természetesen hús helyett zöldséges keveréket is csomagolhatunk a sajtba.
Először is a húst csíkokra vágjuk, egyszerű fűszerezéssel, sóval, borssal ízesítve elkészítjük. A sóval óvatosan bánjunk, hiszen a sajt is sós lesz. A csirkecsíkok elkészülte után a sajtot lereszeljük, majd forró serpenyőbe szórjuk, a sajt egyik felére kanalazzuk a húst, a másik felét pedig ráhajtjuk, és kész is a csomag.
Ahhoz, hogy mutatós ételt szolgáljunk fel, fontos, hogy a serpenyőnk jó minőségű legyen - és persze türelmesnek kell lennünk. A serpenyő előtt állva, spatula segítségével óvatosan a sajt alá kell nyúlnunk, érezni és látni fogjuk, mikor kerül olyan állapotba, hogy gyors, határozott mozdulattal a húsos részre hajtsuk. Én mindig reszelt trappistából készítem ezt az ételt, nem sikerül mindig szépre, az első sütés sosem, de utána adja magát. Nagyon finom és laktató étel, mellé könnyű saláta vagy zöldséges rizs a legjobb köret. A csirkecsíkokkal töltött sajt olyan étel, amit csak frissen érdemes falatozni.
Csirkemell nyúlós sajtba bújtatva
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dekagramm csirkemellfilé
- 60 dekagramm sajt (trappista)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A csíkokra vágott csirkemellet kevés olajon, sóval, borssal ízesítve megsütjük.
A sajtot lereszeljük.
A forró serpenyőbe annyi sajtot szórunk, amennyi szépen kényelmesen elfér benne, a sajt egyik oldalára 3-4 evőkanál csirkemellcsíkot szedünk. Spatula segítségével az olvadásnak indult sajt alá nyúlunk, amikor elkezd sülni a sajt, ez a mozdulat könnyen menni fog. 3-5 perc eltelte után annyira könnyen a sajt alá tudunk nyúlni, hogy azt a részt, amin nincsen hús, rá tudjuk hajtani a csirkemellcsíkokra úgy, mintha omlettet készítenénk. Ha nagyon ügyesek vagyunk, mindkét oldalán világosbarnára sütjük a töltött sajtot, ha nem érezzük biztosnak a kezünket, félünk a fordítástól, elég csak az egyik oldalán megsütni.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors