Csokis-kekszes édesség sütés nélkül: csak győzd kivárni, míg összeáll a hűtőben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az alapanyagok minőségén áll vagy bukik az édesség sikere, a magas kakaótartalmú csoki és a vaj nem hiányozhat belőle.
Pár perc munkával, 4 hozzávalóból készül ez a nagyon egyszerű édesség, csak azt kell kivárni, amíg összeáll a hűtőben. Kekszből, csokiból, sűrített tejből és vajból készül a sütés nélküli desszert, de nem mindegy, melyikből milyet használsz. Csokiból minimum 70% kakaótartalmút érdemes választani, hogy ne legyen túl édes, a sűrített tejből viszont cukrozottat vásárolj.
A keksz lehet sima háztartási, graham, vajas, de akár kakaós is. Ebben a receptben nem kell ledarálni a kekszet, elég kisebb-nagyobb darabokra törni. Vajból sózottat is használhatsz, egy kevés só még inkább kiemeli az édes ízeket.
Csokis-kekszes édesség
Hozzávalók 12 szelethez
- 300 gramm édes keksz
- 400 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 300 gramm sűrített tej (cukrozott)
- 170 gramm vaj
Elkészítés:
A kekszet törjük kisebb darabokra, nem kell túl apróra, egy darabot nagyjából 4-5 felé törjünk szét. Tegyük a kekszdarabokat egy tálba.
A csokoládét törjük össze, a vajat vágjuk kisebb darabokra, majd olvasszuk meg őket vízgőz felett. Közben kevergessük, nehogy lekapjon. Ha a csoki és a vaj is megolvadt, egynemű a massza, vegyük le a vízgőzről, majd keverjük bele a sűrített tejet is. Öntsük a csokis-tejes krémet a kekszdarabokra, majd alaposan keverjük vele össze, hogy mindenhol bevonja őket.
Egy 10x25 centis kenyérformát vagy őzgerincformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. Öntsük bele a kekszes-csokis masszát, jól nyomkodjuk bele egy fakanál segítségével, hogy sehol ne legyenek benne lyukak. Takarjuk le fóliával, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Fotó: Getty Images