Pillekönnyű sütőtökös muffin mogyoróval megbolondítva: maradék sült tökből is tökéletes
Mennyei desszertet állíthatsz össze a narancssárga zöldségből - a mogyorós, sütőtökös muffin egyszerűen ellenállhatatlan.
Ha szereted a nutellát, de sokallod az árát, illetve adalékanyag-mentesen készítenéd el, próbáld ki ezt a házi változatot. Az alapja sütőben pirított törökmogyoró, amely mellé kakaópor, vanília és tej kerül, előbbi a csokis ízt, utóbbi a krémes textúrát garantálja.
A házi mogyorókrémet ízlés szerint bármivel édesítheted, érdemes előnyben részesíteni a folyékony édesítőket, mint a juharszirup vagy a méz, utóbbi azonban az ízén is nyomot hagy. A porcukor is tökéletes választás, de ha kristályt használsz, azt előbb olvaszd meg, hogy elvegyüljön a krémben. A mennyiségét utólag is növelheted vagy csökkentheted ízlés szerint.
Ha azt szeretnéd, hogy a házi mogyorókrémed tovább elálljon, a tej helyett használj 2 evőkanál semleges ízű növényi olajat, úgy nem igényel hűtést.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A törökmogyorót szórjuk a tepsire, majd toljuk a sütőbe 6-8 percre, míg megpörkölődik. Tegyük egy konyharuhára, csomagoljuk bele, és dörzsöljük le a héjukat. (Nem baj, ha valamennyi marad rajta.)
A törökmogyorót szórjuk aprítógépbe, majd magas fokozaton daráljuk addig, míg ki nem válik belőle az olaj, krémes nem lesz. Keverjük bele a cukrot, vaníliát, kakaóport, sót, tejet. Addig dolgoztassuk a gépet, míg krémes, egynemű nem lesz a massza. Ha édesebbre szeretnénk, utólag is lehet még bele porcukrot/juharszirupot keverni.
Tegyük befőttesüvegbe felhasználásig, a hűtőben 2-3 hétig tárolhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu