Pain au chocolat, avagy francia csokis párna házilag – A család kedvenc péksütije

csokis párna cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy egész hétvégés programnak beillik, de csodás végeredménye lesz, ha megsütjük a csokis párnát.

Minden gyereknek van egy olyan korszaka, amikor szinte csak egyféle péksüteményt eszik. Van, akinél ez a kakaós csiga vagy a túrós táska, nálunk a csokis párna, elegánsabb nevén a pain au chocolat volt. A csokis párna ugyanolyan vajas kelt tésztából készül, mint a croissant, a belseje pedig tele van csokival, nálunk ettől vált nagyon hamar népszerűvé.

Finoman szólva sem egyszerű elkészíteni, de ha időnk engedi, érdemes, mert biztos, hogy nagy kedvenc lesz. Azért ilyen körülményes, mert a tésztájában lévő rengeteg vajnak nem szabad megolvadnia, ezért kell minden munkafolyamat után újra és újra lehűteni. 

Csokis párna

csokis párna recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 gramm liszt
  • 120 milliliter víz
  • 120 milliliter tej
  • 50 gramm cukor
  • 2 teáskanál
  • 1 zacskó élesztő (instant)
  • 3 evőkanál vaj
  • 280 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 2 tábla tejcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a vizet, a tejet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a 3 kanál puha vajat. Könnyedén kezdjük el dagasztani a tésztát, formázzunk belőle labdát, figyelve arra, hogy ne dagasszuk túl. Takarjuk le a tálat folpackkal, majd tegyük a hűtőbe egy órára. 

A 280 gramm vajat harmadoljuk el, fektessük őket egy sütőpapírra egymás mellé. Fektessünk rájuk egy másik sütőpapírt, egy nyújtófával jól ütögessük meg, majd nyújtsuk ki 18 centiméter hosszú, 1 centiméter vastag négyzetté. Ha szükséges, vágjuk le a széleit, tegyük a tetejére és addig egyengessük, míg pontosan négyzet alakot nem kapunk. Tegyük be a hűtőszekrénybe. 

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, tegyük egy vékonyan lisztezett deszkára, majd hosszában, keresztben és átlósan is nyújtsuk ki úgy, hogy egy 25 centiméteres oldalú négyzetet kapjunk. Tegyük rá a vajat, majd hajtogassuk rá a tésztát úgy, hogy teljesen be legyen zárva. Nyújtófával, hosszában nyújtsuk a tésztát annyira, hogy a hajtogatások le legyenek zárva.

A tésztát tegyük egy sütőpapírra, takarjuk le folpackkal. Tegyük hűtőszekrénybe egy órára. Ha letelt az egy óra, vegyük ki, majd egy vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki 20x61 centiméteres téglalappá. Hajtsuk háromba, így három réteget kapunk. Takarjuk le, tegyük ismét a hűtőszekrénybe egy órára. Ezt a harmadolást még kétszer ismételjük meg, közötte egy óra pihenővel a hűtőszekrényben. Arra figyeljünk, hogy a vaj ne olvadjon meg közben. A legvégén takarjuk le ismét, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe. 

Másnap vegyük ki a tésztát, vágjuk a rövidebb oldalánál félbe. Az egyik felét tegyük vissza a hűtőbe. A másik feléből nyújtsunk egy nagy, vékony téglalapot. A kilógó széleket vágjuk le. A tésztából vágjunk 4 egyenlő nagyságú téglalapot. Az egyik végére tegyünk 2 kocka csokit, majd tekerjük fel a tésztát úgy, hogy jól be legyen zárva. Ezt ismételjük meg az összes téglalappal, illetve a tészta másik felével.

Tegyük rá a párnákat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg őket felvert tojással, majd hagyjuk kelni további 1-2 órát. Amikor megkeltek, kenjük meg őket ismét a tojással. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Süssük a párnákat 15 percig vagy addig, amíg aranybarnák nem lesznek. Melegen tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük