20 perces csokis-vaníliás pohárdesszert – Főzött krém az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legegyszerűbb ízekből is csodás pohárdesszertet lehet készíteni, főleg, ha házilag főzött krémet használunk.
Annyira egyszerűen és gyorsan készíthetünk mutatós pohárkrémet, ráadásul a két legegyszerűbb ízből, csokiból és vaníliából. Nem kell hozzá bolti pudingpor, érdemes házilag készített krémet főzni, nem tart tovább, mintha félkész alapanyagokkal dolgoznánk.
Ha készen vannak, utána csak szépen rétegeznünk kell a krémeket egy pohárba vagy tálkába, megvárni, míg jól lehűl, majd kanalazhatjuk is.
Csokis-vaníliás pohárdesszert
Hozzávalók 4 adaghoz
Vaníliakrém
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 65 gramm cukor
- 0.5 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 160 milliliter tej
- 480 milliliter tej
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Csokoládékrém
- 65 gramm cukor
- 40 gramm kakaópor (cukrozatlan)
- 0.5 kávéskanál só
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 1 darab tojás
- 160 milliliter tej
- 480 milliliter tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Készítsük el a vaníliakrémet. A cukrot, a keményítőt és a sót keverjük össze egy tálban. Egy másik tálba üssük bele a tojást, keverjük hozzá a 160 milliliter tejet. A tojásos keveréket keverjük hozzá a keményítős keverékhez, folyamatosan kevergetve, nehogy csomós legyen. A nagyobb adag tejet tegyük egy lábasba és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a tojásos keveréket. Tegyük vissza a gázra, majd alacsony lángon, folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le ismét a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot.
Ugyanezzel a módszerrel készítsük el a csokikrémet. A kakaóport, a cukrot, a keményítőt és a sót keverjük össze egy tálban. A másik tálban a 160 millilter tejet és a tojást, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókhoz. A nagyobb adag tejet tegyük egy lábasba és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tojásos keveréket. Tegyük vissza a gázra, alacsony lángon, folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd vegyük le ismét a tűzről és keverjük hozzá a vaníliakivonatot.
A két krémet egymás után rétegezzük poharakba, majd ha kicsit kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe néhány órára.
Fotó: Getty Images