Gombóc Artúr kedvenc piskótatekercse: rumos csokikrém kerül bele

kakaópsiskótatekercs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piskótatekercs készítésénél mindig arra törekedj, hogy vékony lapot süss, mert sokkal könnyeben tudod majd feltekerni.

A sütés mesterség, a kitanulásának első és legfontosabb lépése, hogy elsajátítsd a piskótakészítést, utána már játszi könnyedséggel gyárthatod majd a szemet gyönyörködtető piskótatekercseket és tortákat.

A tökéletes piskótatekercs készítésénél mindig törekedj arra, hogy vékony lapot nyújts, és arra is figyelj, hogy ne süsd túl az alapot, mert akkor élvezhetetlenül száraz lesz, és feltekerésnél törni fog a tészta. Fontos, hogy szorosan végezd a tekerést, ne maradjon benne levegő, mert akkor szeletelésnél nem lesz mutatós. Ha szeretsz dekorálni, kívülről krémmel vagy csokimázzal is befedheted a tekercset, de porcukorral vagy kakaóval meghintve is csodás lesz.

Csokoládés, rumos piskótatekercs

cspct

Hozzávalók 10 szelethez

Piskóta:

  • 5 darab tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 9 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 dkg kakaó

Töltelék:

  • 0.5 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 80 g tej- vagy étcsoki
  • 25 dkg vaj
  • 4 dkg kakaópor
  • 2 evőkanál rum
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját a cukor felével keverjük habosra.

A cukor másik felét a tojásfehérjével verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk egybe a sárgájával.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót és a kakaót, alaposan keverjük egybe, majd forgassuk egybe a tojásos keverékkel.

A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük tűpróbáig (8-12 perc).

A langyosra sült piskótát borítsuk tiszta konyharuhára és húzzuk le róla a sütőpapírt.

Melegítsük meg a tejet, keverjük el benne a porcukort és a csokidarabokat, majd vegyük le a tűzhelyről. Hagyjuk teljesen kihűlni. Adjuk hozzá a puha vajat, kakaót és a rumot, keverjük habosra.

A krémet kenjük a piskótalapra (ha szeretnénk, egy keveset tegyünk félre, így kívülről is be tudjuk majd vonni a piskótatekercset), majd tekerjük fel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük