Isteni, krémes csokoládés semifreddo: habkönnyű a jeges desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Meleg időben a hideg desszert a legjobb választás, ha unod a fagyit, készíts olasz semifreddót.
Ha a forró napokon olyan desszertre vágysz, amely hűsít, gyorsan elkészül és közben mennyei, készíts olasz semifreddót. A fagyasztott desszert fő összetevői közé tartozik a tojássárgája, a tejszín és a cukor, ezeken kívül pedig szinte bármivel ízesíthető, alább egy csokis változat receptjét mutatjuk.
A semifreddo olyan, mint egy fagyasztott hab, könnyű, légies, mégis krémes - jelen esetben a sok csokinak köszönhetően. Bár viszonylag egyszerűen és gyorsan készül, megvannak a buktatói: a tojásból és a cukorból világos színű habot kell verni vízfürdő felett, nagyon fontos a folyamatos kevergetés, különben könnyen tojásrántotta lesz a desszertből.
Csokoládés semifreddo
Hozzávalók 12 szelethez
- 5 darab tojássárgája
- 100 gramm cukor
- 200 gramm étcsokoládé
- 500 milliliter habtejszín (zsírosabb)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Készítsünk elő egy hőálló tálat. Üssük bele a tojássárgákat, majd keverjük őket habosra a cukorral, míg ki nem fehéredik a krém.
Tegyük a tálat vízfürdő felé, vigyázzunk, az alja semmiképpen se érjen a forró vízbe. Habverővel, gyorsan keverjük, közben öntsük hozzá a vaníliakivonatot is. Addig főzzük és keverjük, míg egészen habos nem lesz, a duplájára nem nő. Ekkor húzzuk le a tűzről a vízfürdővel együtt, hogy melegen tartsa a gőz.
A csokoládét törjük kisebb darabokra, majd olvasszuk meg vízgőz felett. Tegyük félre hűlni.
A habtejszínt robotgép segítségével verjük kemény habbá.
Az olvasztott csokit folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a tojásos-cukros masszához, forgassuk vele össze. Mikor egynemű, keverjük bele a habtejszínt is, kisebb részletekben adagoljuk, ne nagyon törjük össze.
Béleljünk ki alufóliával egy kb. 13x25 centis kenyérsütő- vagy őzgerincformát. Öntsük bele a krémet, egyengessük el, kicsit ütögessük meg a formát, hogy sehol ne maradjanak légbuborékok.
Fedjük le a tetejét alufóliával, majd tegyük a fagyasztóba egy éjszakára.
Fotó: Getty Images