30 perces, cukkinis-cheddar sajtos muffin friss kakukkfűvel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes muffinoknál talán még nagyobb kedvenceim a sósak, mivel reggelire, vacsorára, de salátával vagy levessel kiegészülve ebédre is megállják a helyüket. Laktatóak, ízletesek és nagyon gyorsan elkészülnek.
Ez a cukkinis, cheddar sajtos muffin azért tökéletes, mert a cukkini szaftosan tartja a tésztát, nem fog kiszáradni, a cheddar pedig karakteres ízével valódi ízbombává alakítja azt.
Ne papír muffinformákba töltsük
A technológiájáról már nem is érdemes szót ejteni, szokásos keverem-kavarom, száraz hozzávalók a folyékonyakhoz, és készen is van a tészta. Mivel sajt is van a masszában, nem ajánlott papír muffinformákba tölteni, mert könnyedén beleragadhat. Jobb megoldás, ha kivajazzuk a formát, vagy ha eleve szilikon muffinformát használunk - nekem ez a személyes kedvencem.
Variációk
Készülhet a muffin másféle sajttal, például fetával, cukkini helyett spenóttal, más friss fűszerekkel, például petrezselyemmel vagy bazsalikommal, de tehetünk bele kukoricát, sonkát, csípőset is.
Cukkinis-cheddar sajtos muffin
Hozzávalók 10 adaghoz
- 360 gramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 220 milliliter tej
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 130 gramm cukkini
- 100 gramm cheddar sajt
- 1 darab újhagyma
- 1 evőkanál kakukkfű
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és borsot.
A tejet, a tojásokat és az olajat keverjük össze egy másik tálban, majd vegyítsük össze a száraz hozzávalókkal.
A cukkinit és a sajtot reszeljük le, a hagymát és a kakukkfüvet vágjuk apróra.
Keverjük bele a zöldségeket és a sajtot a tésztába, jó sűrű végeredményt kell kapnunk.
Töltsük a tésztát az előkészített muffinformákba, majd süssük őket 30-35 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Ha kihűltek, frissen tálaljuk. Szobahőmérsékleten 3 napig elállnak.
Fotó: Getty Images