Roppanós sajtos csigák: villámgyorsan elkészül az isteni ropogtatnivaló
A sajtos csigák vendégváró finomságnak ugyanolyan tökéletesek, mint tartalmas leves vagy főzelék után második fogásnak.
Bár a kakaós csiga örök kedvenc, ezt a nassolnivalót sósan is elkészítheted. Ha nagyon sietsz, használhatsz bolti leveles tésztát, de ha szeretsz kelt tésztával dolgozni, akkor azt javaslom, szánj rá időt, és készítsd el a klasszikus módon.
A cukkini tölteléknek is tökéletes, nemcsak lédús, kalóriaszegény zöldség, de semleges íze miatt nagyon sok mindennel variálható. Érdemes erőteljesebb ízű hozzávalókat keverni mellé, például bacont és sajtot. A cukkinitől kicsit szaftosabb, puhább tésztát fogsz kapni, a sajt pedig zsírosabbá teszi, persze ez attól is függ, milyen fajtát használsz.
Ha mégis maradnál a leveles tésztánál, és valami szaftos, de sós töltelékkel készítenéd, akkor tölts bele bolognai ragut, meglátod, nem csak tésztával lesz finom.
Egy nagyobb tálba öntsük bele a vizet, majd morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és alaposan keverjük el. Várjuk meg, amíg az élesztő felfut, majd szórjuk bele a lisztet, öntsük hozzá az olajat, adjuk hozzá a sót és kezdjük el dagasztani a tésztát, amíg elválik az edény falától. Formázzunk belőle egy labdát, és takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával. Hagyjuk meleg helyen kelni egy órát.
Amíg a tészta kel, krumplihámozóval vágjuk a megtisztított cukkinit hosszanti, vékony szeletekre. A mozzarellát is szeleteljük fel vékonyan.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ha megkelt a tészta, nyújtsuk 3-4 milliméter vastag téglalap alakúra, fektessük rá a cukkiniszeleteket úgy, hogy a széleken hagyjunk 2 centimétert szabadon. Pakoljuk rá a mozzarellát és a baconszeleteket is. A rövidebbik oldalától indulva tekerjük fel óvatosan a tésztát, és vágjunk belőle szeleteket, majd fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg langyos vízzel és szórjuk meg reszelt sajttal.
Süssük a csigákat 20-25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu