Foszlós sajtos csiga cukkinivel sütve: szalonnától szaftos a töltelék

12
Nyomtatás
43222000 3299110 707733c4b15891fb751f1808ca63a34a wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egészen különleges sós reggelit készíthetsz, ha a csigát friss cukkinivel és baconnel töltöd meg, az olvadt sajt pedig csak a ráadás lesz.

Bár a kakaós csiga örök kedvenc, ezt a nassolnivalót sósan is elkészítheted. Ha nagyon sietsz, használhatsz bolti leveles tésztát, de ha szeretsz kelt tésztával dolgozni, akkor azt javaslom, szánj rá időt, és készítsd el a klasszikus módon.

A cukkini tölteléknek is tökéletes, nemcsak lédús, kalóriaszegény zöldség, de semleges íze miatt nagyon sok mindennel variálható. Érdemes erőteljesebb ízű hozzávalókat keverni mellé, például bacont és sajtot. A cukkinitől kicsit szaftosabb, puhább tésztát fogsz kapni, a sajt pedig zsírosabbá teszi, persze ez attól is függ, milyen fajtát használsz. 

Ha mégis maradnál a leveles tésztánál, és valami szaftos, de sós töltelékkel készítenéd, akkor tölts bele bolognai ragut, meglátod, nem csak tésztával lesz finom.

Cukkinis csiga sajttal és baconnel

43222012 3ac432604016ba8d36a3ec2891f36819 wm

Hozzávalók 10 darabhoz

Csiga:

  • 150 milliliter víz (langyos)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 300 gramm liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál
  • a kenéshez víz (langyos)

Töltelék:

  • 3 darab cukkini (kicsi)
  • 130 gramm mozzarella
  • 120 gramm bacon
  • a tetejére reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba öntsük bele a vizet, majd morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és alaposan keverjük el. Várjuk meg, amíg az élesztő felfut, majd szórjuk bele a lisztet, öntsük hozzá az olajat, adjuk hozzá a sót és kezdjük el dagasztani a tésztát, amíg elválik az edény falától. Formázzunk belőle egy labdát, és takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával. Hagyjuk meleg helyen kelni egy órát.

Amíg a tészta kel, krumplihámozóval vágjuk a megtisztított cukkinit hosszanti, vékony szeletekre. A mozzarellát is szeleteljük fel vékonyan. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha megkelt a tészta, nyújtsuk 3-4 milliméter vastag téglalap alakúra, fektessük rá a cukkiniszeleteket úgy, hogy a széleken hagyjunk 2 centimétert szabadon. Pakoljuk rá a mozzarellát és a baconszeleteket is. A rövidebbik oldalától indulva tekerjük fel óvatosan a tésztát, és vágjunk belőle szeleteket, majd fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg langyos vízzel és szórjuk meg reszelt sajttal.

Süssük a csigákat 20-25 percig. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon