Villámgyors csiga bolognai raguval töltve – Leveles tésztából is készítheted

bolognais csiga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szuper szilveszteri partifalat ez a mutatós, szaftos, darált húsos csiga, amivel még jól is laksz.

A csiga, legyen az édes vagy sós, óriási kedvenc, talán a kakaós az, ami mindent visz. Kakaós csiga minden pékségben kapható, de igazán jó csak kevés helyen. Persze készíthetsz házilag is, ha nincs kedved megkeresni, hol a legfinomabb. Én a fahéjasra esküszöm, ezt is magamnak szoktam összedobni. Leveles tésztából is készülhet, de tökéletes a kelt tészta is.

A csiga nemcsak édes, hanem sós is lehet, ez a sajtos-spenótos változat biztosan nagy siker lesz. 

Ha szereted a bolognai spagettit, akkor miért ne készíts ebből a raguból csigát? Kicsit leegyszerűsítheted a folyamatot, nyugodtan vegyél üveges bolognai szószt, de ha paradicsomszósszal készíted, akkor ne felejtsd el a hagyományos fűszerezést. Sok sajttal készítsd, az egyik része a szószba, a másik a csiga tetejére fog kerülni. Készülhet marhahússal is, de én most pulykából csináltam. 

Bolognai ragus csiga

bolognais csiga recept

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1 csomag leveles tészta
  • 130 gramm darált pulykahús (marha is lehet)
  • 200 gramm bolognai szósz (vagy paradicsomszósz)
  • 20 gramm parmezán (reszelt)
  • 60 gramm gouda sajt (reszelt)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint rozmaring, bazsalikom, oregánó
Recept idők

Elkészítés:

Egy serpenyőt forrósítsunk fel, majd pirítsuk meg rajta a darált húst 6-7 perc alatt. Öntsük rá a szószt. (Ha paradicsomszószt használunk, akkor sózzuk, borsozzuk és morzsoljunk rá zöldfűszereket. Itt találsz egy gyors bolognairagu-receptet.) Főzzük még 6-7 percig alacsony lángon. Szórjuk bele a reszelt parmezánt, vegyük le a tűzről, és várjuk meg, amíg kihűl. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A leveles tésztát tekerjük ki, kenjük meg a szósszal, a hosszanti oldalától kezdve tekerjük fel, és vágjuk karikákra. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és szórjuk meg reszelt sajjtal. 

Süssük 20 percig, amíg a sajt szépen meg nem pirul rajta.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük