![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Villámgyors csiga bolognai raguval töltve – Leveles tésztából is készítheted
![bolognais csiga cover](https://kep.index.hu/1/0/3895/38959/389594/38959479_2971761_951df5e4eeae0180b0b464d9fc1aea53_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szuper szilveszteri partifalat ez a mutatós, szaftos, darált húsos csiga, amivel még jól is laksz.
A csiga, legyen az édes vagy sós, óriási kedvenc, talán a kakaós az, ami mindent visz. Kakaós csiga minden pékségben kapható, de igazán jó csak kevés helyen. Persze készíthetsz házilag is, ha nincs kedved megkeresni, hol a legfinomabb. Én a fahéjasra esküszöm, ezt is magamnak szoktam összedobni. Leveles tésztából is készülhet, de tökéletes a kelt tészta is.
A csiga nemcsak édes, hanem sós is lehet, ez a sajtos-spenótos változat biztosan nagy siker lesz.
Ha szereted a bolognai spagettit, akkor miért ne készíts ebből a raguból csigát? Kicsit leegyszerűsítheted a folyamatot, nyugodtan vegyél üveges bolognai szószt, de ha paradicsomszósszal készíted, akkor ne felejtsd el a hagyományos fűszerezést. Sok sajttal készítsd, az egyik része a szószba, a másik a csiga tetejére fog kerülni. Készülhet marhahússal is, de én most pulykából csináltam.
Bolognai ragus csiga
![bolognais csiga recept](https://kep.index.hu/1/0/3895/38959/389594/38959497_1e16bd398dea7320479dd59acbd2ba41_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 csomag leveles tészta
- 130 gramm darált pulykahús (marha is lehet)
- 200 gramm bolognai szósz (vagy paradicsomszósz)
- 20 gramm parmezán (reszelt)
- 60 gramm gouda sajt (reszelt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint rozmaring, bazsalikom, oregánó
Elkészítés:
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, majd pirítsuk meg rajta a darált húst 6-7 perc alatt. Öntsük rá a szószt. (Ha paradicsomszószt használunk, akkor sózzuk, borsozzuk és morzsoljunk rá zöldfűszereket. Itt találsz egy gyors bolognairagu-receptet.) Főzzük még 6-7 percig alacsony lángon. Szórjuk bele a reszelt parmezánt, vegyük le a tűzről, és várjuk meg, amíg kihűl.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A leveles tésztát tekerjük ki, kenjük meg a szósszal, a hosszanti oldalától kezdve tekerjük fel, és vágjuk karikákra. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és szórjuk meg reszelt sajjtal.
Süssük 20 percig, amíg a sajt szépen meg nem pirul rajta.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!