30 perces, szaftos, lágy cukkinis húsgolyó - Sütőben is elkészíthető

cukkinishúsgolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokkal szaftosabb lesz a húsgolyó, ha cukkinivel készül, ráadásul a lakás sem fog olajszagban úszni, ha ezt a receptet követed.

Nagyon könnyed, nagyon szaftos és lágy ez a húsgolyó, méghozzá a cukkininek köszönhetően. A zöldség nem csak a sütemények tésztáját varázsolja puhává, de sokkal szaftosabban tartja a húst is, így biztosan nem lesz száraz vagy kemény a végeredmény. 

A fűszereken, a tojáson és a zöldségeken kívül nem kerül bele más, éppen ezért gyúrás után picit ragacsosnak lehet a massza, de ez egyáltalán nem baj. 

Egy dologra azonban nagyon figyelni kell: a cukkinit alaposan, akár többször is ki kell nyomkodni, különben eláztathatja a húst, nem aranybarnára pirult, hanem szottyos lehet a végeredmény. Ha a massza túl lágy, a cukkini esetleg levet eresztett a gyúrás során, egy pici zsemlemorzsa javíthat az állagán, de nem szabad túlzásba esni, különben kemény, élvezhetetlen lesz a húsgolyó.

Cukkinis húsgolyó

cukkinishúsgolyó2

Hozzávalók 18 darabhoz:

  • 500 gramm darált pulykahús
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál olasz fűszerkeverék
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 kisebb darab cukkini
  • 1 kis fej lilahagyma
  • opcionális zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A fokhagymákat zúzzuk össze, a lilahagymát és a cukkinit reszeljük le.

A cukkinit tegyük egy szűrőbe, sózzuk meg, hagyjuk állni körülbelül 10 percet, majd alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, tegyük félre. Ha még így is túl leveses, ismételjük meg a folyamatot.

Egy nagy tálban gyúrjuk össze a darált húst, olívaolajat, fokhagymát, tojásokat, fűszerkeveréket, sót, borsot, cukkinit, hagymát, míg egynemű nem lesz a massza. Ha túl lágynak érezzük, egy kis zsemlemorzsával javíthatunk az állagán, de nem szabad sokat tenni bele, különben kemény lesz.

Gyúrjunk 2 evőkanálnyi adagokból gombócokat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. 

Tegyük őket a sütőbe 20-25 percre, míg aranybarna nem lesz a külsejük. Kevés olajon, serpenyőben is elkészíthetők a húsgolyók.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük