Így lesz igazán puha a csokis keksz: napokig szaftos marad a tésztája

cukkiniscsokiskeksz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem a hagyományos amerikai csokis kekszről lesz most szó, ez a változat zabpehellyel, fahéjjal és egy különleges hozzávalóval készül.

Nagyon ragacsos és extra csokis az alábbi keksz, a tészta szaftosságáról a nyár kedvenc zöldsége, a cukkini gondoskodik. Nem kell megijedni, a cukkini íze nem dominál a süteményben, sőt, egyáltalán nem is érződik, tényleg csak a tészta állagát javítja.

Ezért a sütiért nyáron is érdemes bekapcsolni a sütőt, ahogyan a fahéjas-csokis tészta összeáll, isteni illatok lengik be a konyhát. A cukkinis keksz garantáltan nem lesz kemény, nem törik bele az ember foga, puha, nagyon szaftos, ráadásul isteni.

A kekszet nem szabad túlsütni, bár 15 perc után még nagyon puhának és lágynak fog tűnni a tészta, ha a széle és az alja már barna, nyugodtan vedd ki a sütőből, ahogy kihűl, megszilárdul. Légmentesen zárható dobozban 5 napig áll el, hűtőben pedig akár egy hétig is.

Cukkinis csokis keksz

cukkiniscsokiskeksz

Hozzávalók 32 darabhoz:

  • 140 gramm reszelt cukkini
  • 160 gramm zabpehely
  • 125 gramm liszt
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 115 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm nádcukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 180 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd alaposan nyomkodjuk ki. A zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban. A szobahőmérsékletű puha vajat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is, robotgéppel keverjük krémesre.

A száraz hozzvalókat és a cukkinit keverjük a nedves hozzávalókhoz, míg egynemű nem lesz a massza. Az étcsokoládét sodrófa vagy húsklopfoló segítségével törjük apró darabokra, majd keverjük bele a tésztába.

Fedjük le a tálat alufóliával, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Fomázzunk a masszából kb. 1,5 evőkanálnyi gombócokat, majd tegyük őket a tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet.

Kb. 15 percig süssük őket, míg a széleik aranybarnák nem lesznek. A közepük lágynak fog tűnni, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük