Így lesz igazán puha a csokis keksz: napokig szaftos marad a tésztája
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Nem a hagyományos amerikai csokis kekszről lesz most szó, ez a változat zabpehellyel, fahéjjal és egy különleges hozzávalóval készül.
Nagyon ragacsos és extra csokis az alábbi keksz, a tészta szaftosságáról a nyár kedvenc zöldsége, a cukkini gondoskodik. Nem kell megijedni, a cukkini íze nem dominál a süteményben, sőt, egyáltalán nem is érződik, tényleg csak a tészta állagát javítja.
Ezért a sütiért nyáron is érdemes bekapcsolni a sütőt, ahogyan a fahéjas-csokis tészta összeáll, isteni illatok lengik be a konyhát. A cukkinis keksz garantáltan nem lesz kemény, nem törik bele az ember foga, puha, nagyon szaftos, ráadásul isteni.
A kekszet nem szabad túlsütni, bár 15 perc után még nagyon puhának és lágynak fog tűnni a tészta, ha a széle és az alja már barna, nyugodtan vedd ki a sütőből, ahogy kihűl, megszilárdul. Légmentesen zárható dobozban 5 napig áll el, hűtőben pedig akár egy hétig is.
Cukkinis csokis keksz
Hozzávalók 32 darabhoz
- 140 gramm reszelt cukkini
- 160 gramm zabpehely
- 125 gramm liszt
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 115 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 100 gramm nádcukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 180 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd alaposan nyomkodjuk ki. A zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban. A szobahőmérsékletű puha vajat keverjük habosra a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is, robotgéppel keverjük krémesre.
A száraz hozzvalókat és a cukkinit keverjük a nedves hozzávalókhoz, míg egynemű nem lesz a massza. Az étcsokoládét sodrófa vagy húsklopfoló segítségével törjük apró darabokra, majd keverjük bele a tésztába.
Fedjük le a tálat alufóliával, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Fomázzunk a masszából kb. 1,5 evőkanálnyi gombócokat, majd tegyük őket a tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet.
Kb. 15 percig süssük őket, míg a széleik aranybarnák nem lesznek. A közepük lágynak fog tűnni, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors