Isteni olasz aprósütemény a Dáma csókja - Selymes csokikrémmel van töltve a puha keksz
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A kekszfélék nagyon népszerűek, nemcsak finomak, hanem ezerféleképpen variálhatóak, tölthetőek.
A Baci di Dama, vagyis a dáma vagy asszony csókja két puha, vajas keksz között megbúvó csokikrémet rejt. Tradicionális olasz desszert, amely Piemonte környékéről származik. A recept a 19. század második felében született meg, a cukrászok mogyorót használtak a tésztához, amely a csokis töltelékkel alkotott tökéletes egészet. Készülhet pirított, majd porrá tört mogyoróból, de mogyoró- sőt mandulalisztből is tökéletes lesz.
A Baci di Dama tulajdonképpen a macaron olasz, kevésbé felkapott változata, de ugyanolyan finom, érdemes kipróbálni. A töltött kekszek közül ezt a puha csokis-vaníliásat is érdemes megsütni, kávé mellé, uzsonnára tökéletes választás.
A keksz elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a macaroné, csak néhány dologra, például a pontos sütési hőmérsékletre és a tészta pihentetésére kell odafigyelni.
Dáma csókja
Hozzávalók 6 adaghoz
Keksz:
- 150 gramm liszt
- 150 gramm mogyoró- vagy mandulaliszt
- 150 gramm cukor
- 150 gramm vaj (puha)
- 1 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
Töltelék:
- 150 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a mogyorólisztet, szitáljuk hozzá a sima lisztet is, jól keverjük össze.
Egy másik tálba tegyük bele a tojásfehérjét és a sót, verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a vajas masszához, gyúrjuk gömb alakúvá. Ha a tészta nem áll össze, öntsünk hozzá egy kevés hideg tejet.
Tekerjük be folpackba, tegyük a hűtőbe 2-3 órára, de akár pihenhet egy teljes éjszakán át is a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.
Egy lisztezett deszkán nyújtsuk 1 centiméter vastagra. Vágjunk belőle 2*2 centiméteres négyzeteket, amelyekből gyúrjunk golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral letakart tepsire. Vigyázzunk, hogy a golyók ne legyenek túl közel egymáshoz. Süssük őket 20-25 percig, amíg aranyszínűek nem lesznek.
Amíg hűlnek, olvasszuk fel a csokit, majd kenjük meg vele a kekszek felét, majd ragasszuk össze a másikkal.
Fotó: Getty Images