Isteni olasz aprósütemény a Dáma csókja - Selymes csokikrémmel van töltve a puha keksz

baci di dama cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kekszfélék nagyon népszerűek, nemcsak finomak, hanem ezerféleképpen variálhatóak, tölthetőek.

A Baci di Dama, vagyis a dáma vagy asszony csókja két puha, vajas keksz között megbúvó csokikrémet rejt. Tradicionális olasz desszert, amely Piemonte környékéről származik. A recept a 19. század második felében született meg, a cukrászok mogyorót használtak a tésztához, amely a csokis töltelékkel alkotott tökéletes egészet. Készülhet pirított, majd porrá tört mogyoróból, de mogyoró- sőt mandulalisztből is tökéletes lesz.

A Baci di Dama tulajdonképpen a macaron olasz, kevésbé felkapott változata, de ugyanolyan finom, érdemes kipróbálni. A töltött kekszek közül ezt a puha csokis-vaníliásat is érdemes megsütni, kávé mellé, uzsonnára tökéletes választás.

A keksz elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a macaroné, csak néhány dologra, például a pontos sütési hőmérsékletre és a tészta pihentetésére kell odafigyelni.

Dáma csókja

baci di dama recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Keksz:

  • 150 gramm liszt
  • 150 gramm mogyoró- vagy mandulaliszt
  • 150 gramm cukor
  • 150 gramm vaj (puha)
  • 1 darab tojásfehérje
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 150 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a mogyorólisztet, szitáljuk hozzá a sima lisztet is, jól keverjük össze.

Egy másik tálba tegyük bele a tojásfehérjét és a sót, verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a vajas masszához, gyúrjuk gömb alakúvá. Ha a tészta nem áll össze, öntsünk hozzá egy kevés hideg tejet. 

Tekerjük be folpackba, tegyük a hűtőbe 2-3 órára, de akár pihenhet egy teljes éjszakán át is a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. 

Egy lisztezett deszkán nyújtsuk 1 centiméter vastagra. Vágjunk belőle 2*2 centiméteres négyzeteket, amelyekből gyúrjunk golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral letakart tepsire. Vigyázzunk, hogy a golyók ne legyenek túl közel egymáshoz. Süssük őket 20-25 percig, amíg aranyszínűek nem lesznek.

Amíg hűlnek, olvasszuk fel a csokit, majd kenjük meg vele a kekszek felét, majd ragasszuk össze a másikkal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük